а

Информације

Према последњим резултатима Републичког завода за статистику проценат деце у општој популацији у Србији износи 17,2%, а свако десето дете је сиромашно. Још више забрињава податак о смањењу броја дечје популације за око 205.000 у односу на прошли попис, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић на јавном слушању “25 година од ратификације конвенције Уједињених нација о правима детета - решевање проблема деце чији се живот и рад одвија на улици“. Нагласила је да је економска криза посебно погађа децу, а нарочито ону чији је живот, најчешће и рад, повезан са улицом, сиромашну и болесну децу, као и децу са сметњама у развоју...

Опширније...

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић учествоваће у јавном слушању „25 година од ратификације Конвенције УН о правима детета – решавање проблема деце чији се живот и рад одвија на улици“, 20. новембра 2014. године од 12.00 часова у Малој сали Дома Народне скупштине у Београду.Јавно слушање организује Одбор за права детета Народне скупштине Републике Србије.

Опширније...Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић учествовала је у раду Регионалне конференције о јачању националних система заштите деце од злостављања, насиља и искоришћавања, која је одржана у Минску, Белорусија, 12 - 13. новембра ове године.

Опширније...

Планиране активности чланова Панела младих саветника Заштитника грађана у циљу сагледавања положаја деце која живе и раде на улици биће реализоване 18. и 19. новембра у Београду. Млади саветници ће се дружити са децом која посећују Свратиште за децу и младе у Београду, као и места на улицама на којима живе и раде деца.

Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић учествује у раду Регионалне коференције о јачању националних система заштите деце од злостављања, насиља и искоришћавања, која се одржава у Минску, Белорусија, 12 - 13. новембра ове године. Стевановић је чланица делегације коју предводи заменица председника Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије, посланица Нада Лазић.

Опширније...

Заштитник грађана током 2014. године спроводи различите активности у циљу сагледавања положаја деце која живе и раде на улици. Чланови и чланице Панела Аладин Салиховић, Андрија Крстић, Вељко Ристић, Ива Којић, Марија Лазаревић, Милица Ивановић, Милан Станић, Наташа Јеремић и Сандра Чолаковић су 6. и 7. новембра обишли места на улицама и насеље у Нишу где живе, бораве и раде деца.

Опширније...

Опширније...Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић, начелница Одељења за права детета Снежана Нешић и чланови Панела младих саветника Вељко Максимовић и Невена Манојловић учествовали су у Глобалној конференцији "Националне институције за заштиту људских права/права детета", одржаној у Сарајеву 03. и 04. 11. 2014. године, у организацији Save the Children International.

Опширније...