а

Активности

Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић одржала је данас предавање за здравствене раднике у Универзитетској дечјој клиници у Београду о правима деце у систему здравствене заштите. Она је здравствене раднике упознала са основним принципима права детета у здравственој заштити, а посебан акценат је ставила на заштиту деце од злостављања и занемаривања, место здравствених установа у поступку заштите, обавезе и овлашћења здравствених радника када посумњају или сазнају да је дете жртва злостављања и занемаривања.

Опширније...

aутор: Сaндра Петрушић

Уз навику да се ни постојећи закони не поштују, мало је вероватно да ће оштрија казнена политика помоћи да одгајимо бољу децу 

ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ СЕ пред скупштинским Одбором за права детета нашао предлог Алексиног закона, којим се захтевају оштрије казне за све актере у случају вршњачког насиља. „Доста је било", могло се чути и са неколико протеста организованих са истим циљем, а петицију за промену законодавства до сада је потписало око 24.000 грађана. Паралелно са тим у медијима се појавила прича о последњем примеру вршњачког насиља и тринаестогодишњакињи из Ариља којој је школски друг главом разбио аркаду, уз опис повреде и веома штуру напомену да је до болнице стигла уз помоћ другарица а не школског особља. Далеко детаљније је објашњена нека туча у Паровима у којима је извесна Слађана пребила извесну Јелену, уз утешну информацију да је та извесна Слађана после „суспензије" ипак враћена у ријалити, ваљда на захтев многобројних гледалаца.
Опширније...

Опширније...Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић са сарадницима одржала је данас састанак са директором и стручном службом ОШ „Андра Савчић“ у Ваљеву. На састанку је позитивно оцењено поступање Школе по препорукама Заштитника грађана, а представницима Заштитника грађана пружене су и нове информације о мерама које је Школа предузела и планирала ради поступања по препорукама омбудсмана.

Тема састанка било је и дигитално насиље, овлашћења и обавезe установа образовања и васпитања у случајевима дигиталног насиља и сарадњa са другим органима и службама у процесу заштите деце од насиља, укључујући и дигитално. Школа је указала на проблеме који постоје у организовању интерсекторског приступа процесу заштите деце и ученика од насиља, нарочито због недостатка сарадње са здравственим установама, о чему ће обавестити Заштитника грађана.

Наташа Јовић, помоћница генералног секретара Заштитника грађана, подсетила је на скупу "Инклузијада интернационал 2015" да инклузија није само питање образовања, већ питање активног учествовања особа са инвалидитетом и деце и младих са тешкоћама у развоју у друштвеним токовима.
Опширније...

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/goca%20skup%2018112015.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/goca%20skup%2018112015.jpg
Опширније...Образовање је начин превенције, њиме дете добија знања, вештине и искуства која треба да му омогуће да препозна шта није дозвољено и на који начин да реагује ако су му права и безбедност угрожена, рекла је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на скупу посвећен обележавању Европског дана заштите деце од сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања.

На скупу, који је организовала Женска парламентарна мрежа у сарадњи са Инцест Траума Центром из Београда у Дому Народне скупштине Републике Србије, она је истакла да се у пракси недовољно примењују правила која су ради заштите деце већ прописана, као и да нормативни оквир, иако представља добру полазну основу, захтева унапређење. Навела је пример да се тзв. скрин собе и могућност снимања изјаве средствима тонског и видео снимања, који су прилагођене потребама детета жртве сексуалног насиља и чиме су она заштићена од додатне трауматизације при давању изјаве, често не користе иако су доступне судовима.

Опширније...

Притужбе грађана и рад Заштитника грађана у заштити деце жртава сексуалног насиља и сексуалне експлоатације показују да је недостатак координације и размене информација међу институцијама један од највећих недостатака у овој области, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Она је на радном састанку „Заштита деце жртава сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања“, који је организовао Заштитник грађана уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, указала да када систем лоцира дете жртву сексуалног насиља, центар за социјални рад или здравствена установа, затим тужилаштво, као и следеће инстанце, немају повратне информације шта је учињено у том случају.

Опширније...

Радни састанак на тему „Заштита деце жртава сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања“, одржаће се 16. новембра 2015. године у Палати „Србија“ у 10 часова у организацији Заштитника грађана и Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.

Циљ састанка представника надлежних државних органа је дефинисање кључних проблема, као и предлагање решења. Уводне речи ће имати заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић и специјалисткиња за праћење положаја деце при Канцеларији UNICEF-а у Србији Александра Јовић.