а

Активности

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/19.11.09 - sos decije selo kraljevo.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/19.11.09 - sos decije selo kraljevo.jpg'

Данас се свуда у свету прославља 20 година од када је Скупштина Уједињених нација усвојила Конвенцију о правима детета, као један од најзначајнијих докумената из ове области. Поводом обележавања овог значајног дана за унапређење права детета, заменица Заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић – Орландић са сарадницима посетила је јуче СОС Дечије село у Краљеву. Циљ посете је упознавање са начином рада и условима у којима деца живе под окриљем мреже Међународних дечијих села (Kinderdorf International).

19.11.09 - sos decije selo kraljevo.jpg

СОС Дечије село Краљево је комплекс од 14 кућа у којима живе деца различитог узраста. Овај начин смештаја омогућава да браћа и сестре из исте биолошке породице, понекад њих четворо или више, одрастају у једној кући, да се не раздвајају и да не живе у различитим домовима или породицама. Деца која су смештена у СОС Дечијем селу у Краљеву имају СОС маму која води рачуна о свему што се тиче деце, о њиховим школским обавезама, о исхрани, одевању друштвеном животу. СОС мама живи са децом, са њима проводи 24 сата, надгледа их и усмерава њихов раст и развој, а све под будним оком стручног тима СОС Дечијег села кога чине професионалци из различитих области - педагог, психолог, социјални радник... СОС мама пролази различите обуке пре него што почне да ради са децом, пре свега обуку за хранитеље, а обавезна је да се усавршава и унапређује своје знање. Децу у СОС дечје село у Краљево упућују центри за социјални рад из целе Србије.

Када деца достигну одређени ниво зрелости у периоду од 14, 15 или 16 година зависно од индивидуалне процене за свако дете, прелазе у Заједницу за младе, у којој тренутно живи седморо деце која похађају средњу школу. У Заједници за младе живе и едукатори који помажу и усмеравају децу и који су деци на располагању 24 сата, а ту је и подршка од стране стручног тима СОС Дечијег села.

Међународна организација СОС Дечијих села подржава дете које живи у Дечијем селу и након навршених 18 година, приликом тражења запослења у виду препорука и материјалне и сваке друге подршке, а за оне који одлуче да студирају Организација им помаже материјално и на сваки други начин све док су редовни студенти.

Деца СОС Дечијих села широм света се сусрећу у летњем кампу у Италији где проводе део летњег распуста.

Овај начин бриге о детету без родитељског старања омогућава правилан раст и развој, одрастање у пријатном породичном окружењу деце из исте биолошке породице, могућност материјалне и сваке друге подршке детету а касније и младој особи да пронађе свој пут и да се осамостали и живи свој живот на начин на који то жели.

 

Двадесетогодишњица усвајања Конвенције о правима детета од стране Генералне скупштине УН требало би да буде повод за прославу. Али, та  прослава је независним институцијама које су законом основане у 29 земаља Европе са задатком да штите права деце, помућена дубоком забринутошћу.

Конвенција о правима детета је, од свих кључних међународних инструмената за заштиту људских права ратификована од стране највећег броја земаља, и то од свих европских земаља, односно од стране 193 земље у целом свету. И поред тога, права, како грађанска тако и политичка, економска и социјална, милиона деце у целој Европи се и даље не остварују. Владе редовно потврђују своје обавезе из Конвенције, учествују у процесу подношења извештаја Комитету за права детета сваких пет година и примају детаљне препоруке од Комитета. Међутим, и сувише често се многе препоруке занемарују.

Чини се да владе недовољно схватају да је Конвенција правни инструмент који предвиђа детаљне законске обавезе за државе. Државе немају права да бирају и издвајају она права која је лако поштовати, а да игноришу остала права.

Није довољно да наше владе обележе ову годишњицу тако што ће поново потврдити своје обавезе према  Конвенцији и према деци. Ми позивамо све државе да по хитном поступку преиспитају – у сарадњи са нашим институцијама, невладиним организацијама за права деце и самом децом – статус Конвенције о правима детета у националном праву, као и то да ли постоје стварни правни лекови којима деца могу да прибегну у случају кршења њихових права.

Европска мрежа омбудсмана за децу је дубоко забринута због тога што је Конвенцијаједини од кључних међународних инструмената за заштиту људских права који нема процедуру за комуникације који би омогућио деци да Комитет за права детета разматра њихове жалбе због кршење права. Радна група Савета за људска права ће се састати у Женеви у децембру и размотрити успостављање такве процедуре: Европска мрежа омбудсмана за децу позива државе да хитно крену са израдом потребног Опционог протокола: деца више не треба да чекају на основно средство за заштиту својих права.

Државе би требало да спроведу истраживање међу децом да би се утврдило да ли су деца (и они који раде са њима и за њих) упознати са њиховим правима. Према Конвенцији, државе су се обавезале да са Конвенцијом о правима детета најшире упознају "на одговарајући и активан начин, како одрасле тако и децу" (члан 42).

С обзиром на то да се деца развијају и да су рањива, као и да су често несразмерно погођена сиромаштвом: страхујемо да ће садашња глобална рецесија, коју су створили одрасли, најтеже погодити управо децу. Захтевамо од држава да пажљиво прате последице кризе по децу и да израде - ако то већ нису учиниле - стратегију за борбу против сиромаштва, са конкретним циљевима чије ће се остваривање периодично оцењивати.

У једном броју европских земаља појавили су се забрињавајући знаци који указују на пораст нетолеранције, расизма и хомофобије. Овакве појаве погађају децу и негативно утичу на њихов развој. Утврдили смо да су деца азиланти жртве незаконитог притвора и неодговарајућег поступања што представља кршење њихових права.

У поступању, када је реч о малолетничкој деликвенцији, укључујући и кривична дела насилништва, државни органи и сувише често прибегавају неконструктивним казненим мерама, укључујући и пречесто коришћење затвора, уместо да се усредсреде на уклањање узрока криминала и на рехабилитацију. Државе би требало да размотре увођење или чешће коришћење алтернативних мера уместо притвора, као и програма прилагођених узрасту деце која крше закон.

Деца – укључујући и бебе и веома малу децу – су далеко чешће жртве, а не починиоци насиља. Упркос добродошлој кампањи Савета Европе за забрану телесног кажњавања деце у свих 47 држава чланица и чињеници да је Студијом УН о насиљу над децом, од пре три године, 2009. година утврђена као крајњи рок за потпуну забрану телесног кажњавања, ударање и понижавање деце као облик кажњавања је и даље уобичајено у већини и законито у скоро половини европских земаља. Европска мрежа омбудсмана за децу апелује на државе које то нису још увек учиниле, да усвоје закон који експлицитно забрањује телесно кажњавање.

Упркос кампањи Савета Европе за забрану телесног кажњавања деце у свих 47 држава чланица и чињеници да је Студијом УН о насиљу над децом, од пре три године, 2009. година утврђена као крајњи рок за потпуну забрану телесног кажњавања, ударање и понижавање деце као облик кажњавања је и даље уобичајено у већини европских земаља и законито у скоро половини. Европска мрежа омбудсмана за децу апелује на државе које то још увек нису учиниле, да усвоје закон који изричито забрањује телесно кажњавање.

Европска мрежа омбудсмана за децу поздравља успостављање канцеларија заштитника права детета у  неколико европских земаља. Међутим, веома смо забринути због чињенице да неке владе, уместо да подрже постојеће институције у њиховој улози да делотворно штите децу, смањују њихове буџете, и/или ограничавају њихову независност. Подједнако је шокантна чињеница да на годишњицу усвајања Конвенције о правима детета било која влада размишља о затварању утемељених институција.

На годишњој конференцији која је одржана у Паризу у септембру ове године, Мрежа је одлучила да, у наредне три године, посвети приоритетну пажњу значајном и конструктивном учешћу деце, насиљу над децом, трговини децом, сиромаштву међу децом и заштити деце од опасности које намећу нове технологије и Интернет.

Европска мрежа омбудсмана за децу (ENOC) је непрофитна асоцијација независних институција за заштиту права деце (ICRI) и њени циљеви су:

  • Подстицање пуне примене Конвенције о правима детета,
  • Пружање подршке колективном заговарању дечјих права,
  • Размењивање информација, приступа и стратегија, и
  • Унапређење развоја независних институција за заштиту права деце.

ENOC је основан на састанку у Трондхајму, Норвешка 1997. године, када се група од 10 институција састала заједно са УНИЦЕФ-ом. До 2009. године Мрежи је приступило 37 институција из 29 држава. Чланство је ограничено за 47 држава чланица Савета Европе.

Заменица Заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић - Орландић, данас је у Палати Србији примила делегацију из Киргистана у чијем саставу су били стручњаци за малолетничко правосуђе. У оквиру студијске посете Србији, у организацији УНИЦЕФ-а, чланови киргистанске делегације су изразили жељу да се састану са заменицом Заштитника грађана за права детета.

Тема ове студијске посете је реформа малолетничког правосуђа, а Србија је изабрана као пример добре праксе чија искуства  се могу применити у реформским процесима који су започети у Киргистану. Тамара Лукшић - Орландић је госте упознала са радом институције Заштитника грађана у Србији, а пре свега са активностима у области права детета што је и било њихово основно интересовање.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/27.10.09. - region.sastanak sa omb.apv.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/27.10.09. - region.sastanak sa omb.apv.jpg'

27.10.09. - region.sastanak sa omb.apv.jpg

 

На радном састанку институција Заштитника грађана Републике Србије, Покрајинског омбудсмана, омбудсмана Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске и организације Save the Children из Норвешке, одржаном 27.октобра у Новом Саду, разматрано је покретање пројекта «Деца улице»

Иницијатори овог заједничког пројекта, који би започео половином 2010. године, и обухватио искључиво проблематику деце која се баве просјачењем, без обзира да ли је реч о деци улице или деци са улице, односно другим рањивим групама деце, као што су избеглице,  су канцеларије омбудсмана Републике Српске, Црне Горе и Покрајинског омбудсмана АП Војвовдина.

Испред институције  Заштитника грађана на састанку је учествовала заменица за права детета Тамара Лукшић - Oрландић. Учествујући у расправи она је подсетила да у Београду уз помоћ Скупштине града функционише «Свратиште за децу улице» основано на иницијативу Центра за интеграцију младих, који ће од 2011. постати део социјалних услуга које пружа град Београд. Да би «Свратиште за децу улице» опстало у 2010. критичној за одрживост пројекта, Заштитник грађана је предложио издавање доплатне марке, а приход од продаје би био намењен Свратишту. Очекивани износ би могао да покрије годишњи буџет Свратишта.

Заменица Заштитника грађана је,  такође рекла  да због Твининг пројекта који је започео Заштитник грађана са омбудсманима Грчке, Холандије, Аустрије и Словеније, «наша институција није у могућности да активно учествује у пројекту „Деца улице“ али ће пружити потребну подршку Покрајинском омбудсману.»

 

Институција Заштитника грађана Републике Србије примљена је у пунопрвано чланство Европске мреже омбудсмана за децу (ENOC – European Network of Ombudspersons for Children).

Ова међународна институција установљена је 1997. године у Норвешкој и окупља независне европске институције које се баве заштитом и унапређењем права детета. До прошле године ову мрежу су чиниле 32 институције из 24 земаља старог континента. Основни циљеви су јој поспешивање потпуне имплементације Конвенције о правима детета, подршка унапређењу права детета, промовисање и развијање служби и институција, која се баве правима детета.

Институцију Заштитника грађана у Европској мрежи омбудсмана за децу представљаће заменица републичког омбудсмана за права детета Тамара Лукшић-Орландић.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/08.10.09. - sastanak kladionice.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/08.10.09. - sastanak kladionice.jpg'

Заменица заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић – Орландић, учествовала је 7.октобра у раду округлог стола на тему кладионица и малолетних лица у организацији градоначелника Београда, Драгана Ђиласа.08.10.09. - sastanak kladionice.jpg

Заменица Заштитника грађана је упознала присутне са иницијативом Заштитника грађана за измену Закона о играма на срећу, нагласивши да се у предлагању ових измена Закона пошло од чињенице да је безбедност деце јавни интерес који треба да има апсолутни приоритет и да је дужност државних органа да га максимално поштују.

Битно је да се обезбеди апсолутна забрана приступа малолетника играчницама, па и ако су у пратњи родитеља, а да казне за прекршиоце буду драстично увећане, да се забрани рекламирање играчница/кладионица. Нагласила је да је превентивни рад са децом у породици, школи најважнији, али и да је удаљеност кладионица од школа такође мера превенције и да очекује д а Министарство финансија то препозна.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/06.10.09. - skola mihailo petrovic alas 1.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/06.10.09. - skola mihailo petrovic alas 1.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/06.10.09. - skola mihailo petrovic alas 2.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/06.10.09. - skola mihailo petrovic alas 2.jpg'

Заменица Заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић – Орландић, присуствовала је данас у О.Ш. „Михаило Петровић – Алас“ презентацији Форума театра, коју су приредили ученици основних школа са територије општина Стари град и Врачар, у којима су све основне школе обухваћене пројектом Уницефа „Школа без насиља“. Форум театра је интерактивна радионица у којој глумци и гледаоци равноправно учествују у презентацији, а тема је била посвећена одрастању без насиља. Ученицима је укратко представљена институција Заштитника грађана и посебно улога заменице Заштитника грађана за права детета и подељене су брошуре за основношколце „Упознај Заштитника грађана“.

 

06.10.09. - skola mihailo petrovic alas 1.jpg06.10.09. - skola mihailo petrovic alas 2.jpg