а

Заштитник грађана Зоран Пашалић поново је данас указао на штетност малолетничких бракова јер укидају многа права деце, пре свега на безбрижно детињство, образовање и здравље, и нагласио да такви бракови не ретко представљају опасност да деца постану жртве трговине људима, а некада имају и трагичан исход.

Пашалић је подсетио на случај девојчице из Београда која је преминула услед тешког вишемесечног физичког насиља које је, по доласку у њихову кућу у Смедеревској Паланци, доживљавала од родитеља свог малолетног ванбрачног партнера, а у вези чега је институција Заштитника грађана по сопственој иницијативи покренула поступак контроле законитости и правилности рада надлежних органа.

"Највише забрињава што се родитељи оба детета нису противили склапању ове малолетничке ванбрачне заједнице. Зато је неопходна стална едукација и деце и породица, нарочито у неформалним насељима у Србији, о штетности малолетничких бракова по живот, здравље и будућност детета. Поново наглашавам да се деца морају заштитити од сваког злостављања, а дечији брак и дечија ванбрачна заједница не смеју бити ничија традиција“, рекао је Пашалић.

У поступку контроле Заштитник грађана је утврдио да малолетница није била на евиденцији ЦСР Смедеревска Паланка нити да је пријављивана тамошњој полицији све до 30. децембра 2021. када је преминула, а свекар и свекрва ухапшени због физичког насиља и злостављања које је имало смртни исход.

Заштитник грађана је утврдио да је девојчица из Београда и да је засновала ванбрачну заједницу са малолетником из Смедеревске Паланке чији су је родитељи, по доласку у њихову кућу у овом граду, тешко физички злостављали осам месеци што је на крају и проузроковало њену смрт.

Породица њеног малолетног ванбрачног партнера се налази на евиденцији ЦСР Смедеревска Паланка и има седморо деце, од којих је њих четворо након хапшења родитеља смештено у хранитељске породице и одређени су им привремени старатељи, а троје је смештено код деде где се и даље налазе.

Заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић је подсетила да је по новом закону Заштитник грађана постао посебно тело које се стара о заштити и унапређења права детета и да обавља послове независног известиоца у области трговине људима у чијем опусу рада ће бити и питање раних бракова који се веома често доводе у везу са трговином људима.