а

Гост коментатор, Блиц, 28.02.2012. године

Међугенерацијско неразумевање

Заштитник грађана повремено добија притужбе, по правилу, старијих грађана на ремећење јавног али и њиховог приватног мира и спокојства. Деца су та која својом игром, гласним плачом или смехом сметају старијим комшијама.

Један од таквих притужилаца послужио се веома ружном варком, па је поднео пријаву да дете трпи насиље од родитеља, да плаче, те да брижне комшије желе да спасу дете од окрутних родитеља. Полиција је на позив долазила у осумњичену породицу, а Центар за социјални рад по захтеву Заштитника извршио је контролу. Стручно мишљење центра било је да је реч о функционалној породици која, као и свака друга породица с малом децом, има понекад проблем да свог мезимца одвоји од цртаћа или игрица на компјутеру, па се то заврши плачом. А зидови су лоше изоловани на буку... Епилог честих посета полиције био је да је дете добило патолошки страх од унифомисаних лица, па је породица затражила заштиту од институционалног злостављања.

Пре неколико дана Заштитник грађана је добио истог дана две притужбе родитеља да им комшије прете пријавама полицији, долазе на врата и лупају јер је игра њихове деце прегласна и деца већ имају условни рефлекс па се у соби крећу на прстима, страхују од звона на вратима. Пријављују грађани буку у становима изнад својих, уз обавезну напомену „као да ми скачу по глави“, али и буку у становима испод својих. Ваљда им голицају табане док ходају?!

У какво смо се саможиво друштво претворили? Где је нестало разумевање за децу, која одрастају у становима и која на минус 10 сигурно не могу да се играју напољу? Памтићу увек речи мојих комшија када сам сишла један дан до њих и питала их да ли им смета бука из стана коју је правила моја тада петогодишња ћерка трчкарајући у новим кломпама кроз стан: „Није нам сметала породица с троје деце која је пре вас живела у стану, тако да ово трчкарање ваше ћерке и не региструјемо.“

Било је то пре скоро 30 година, али се са сетом сетим тога сваки пут када добијем притужбу на неваљалу децу која праве буку. Оно што ме радује то су млади родитељи који желе да заштите право свог детета на игру.