а

Нарушен систем вредности код младих

ЛИЧНИ СТАВ

Гласам за детињство

Тамара Лукшић-Орландић

Од кад је света и века било је деце која нису имала детињство попут својих вршњака и који су веома рано улазили у свет одраслих. Када је „кривац“ за то неизмерни таленат (Моцарт, Џуди Гарланд, Ширли Темпл..), тешко је бити судија, па рећи да им је било ускраћено детињство. Таленат их је носио, они су у томе уживали и чинили срећним хиљаде и милионе својих обожавалаца. Они су били међу реткима који су добили епитет „чудо од детета“.

У осиромашеном друштву, какво је наше, траже се пречице до било каквог успеха, па чак и по цену да се  таленат или изглед детета  уновче. То је нарочито видљиво у спорту и музичкој естради, када деца напуштају или занемаре чак и основну школу да би се професионално бавили спортом, музиком, манекенством. Тешко је да ће сви постати Ноле или Ана, да ће се шетати модним пистама и имати милионске тираже својих албума.

Међутим, подржавам да се деца што више баве спортом, да певају у школским хоровима, свирају у ансамблима, играју фолклор, уче стране језике, али да свој матерњи не запоставе, а за то им је добра књига прави избор. Имамо сјајне дечје писце, о којима се у нашим школама не говори, а камоли да гостују и са децом разговарају. Нисам заборавила компјутер, њему хвала, без њега нема држања корака са напретком, али деци га треба давати дозирано, као антибиотик! Тако ћемо имати здравије, речитије, комуникативније и одговорније генерације.

Гласам да се деци врати детињство, да би поступно освајала свет одраслих.

Одлучујућу улогу у томе имају родитељи да дете правилно усмере и да му квалитетно структурирају слободно време. Школа је следећа у том  ланцу, јер је васпитна и образовна институција. Њено је да понуди разноврсне садржаје у склопу ваннаставних активности. Ако тога нема, други ће заузети празан простор – кафићи са возним парком испред њих и кладионице поред школа, медији саријалити шоу-програмимакоји се утркују у ступидности и таблоиди који промовишу светски, али и наш џет-сет и трендсетере. Размислимо о томе!

* ауторка је заменица Заштитника грађана