а

Поводом насилног инцидента у Средњој техничкој школи „Никола Тесла“ у Сремској Митровици, које је обелодањено прошлог викенда приказивањем снимка на Интернету, паралелно са поступком који је покренуло Јавно тужилаштво Заштитник грађана преконтролисаће да ли је у раду руководства школе и лица задужених за безбедност школе било пропуста, односно да ли су након инцидента одговорни без одлагања предузели све што закон захтева у оваквим ситуацијама.

„Декларативне изјаве о борби против насиља у школама, поред превентнивних активности морају бити праћене и конкретним мерама у сваком случају насиља. Ти случајеви се не смеју заташкавати нити сводити на питање дисциплинске одговорности ученика или наставног кадра“, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић овим поводом.

„Јавна је тајна да се у школама о насиљу ћути због `имиџа` школе или школских руководилаца, као и због тога што штетне последице указивања на насиље често осете жртве насиља или они који на проблем указују. То се мора променити и толерисање насиља мора означити као проблем велик најмање толико колико и сам чин насиља“, оцењује Јанковић.

Заменица Заштитника грађана Тамара Лукшић-Орландић са сарадницима извршиће надзор над радом школе у Сремској Митровици и органа унутрашњих послова у уторак, 23. јуна. У овом поступку Заштитник грађана тесно сарађује са јавним тужилаштвом.