а

Годишња конференција Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE) биће одржана 18. и 19. септембра 2014. године, са почетком у 10.00 часова у Палати Србија, у организацији Заштитника грађана.

Конференцију ће отворити председница Народне скупштине и Одбора Народне скупштине за права детета Маја Гојковић, заштитник грађана Саша Јанковић и заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић, а госте ће поздравити и чланови Панела младих саветника Заштитника грађана, директор Канцеларије УНИЦЕФ у Србији и директорка међународне организације Save the Children.

Мрежа омбудсмана за децу Југоисточне Европе основана је 2006. године, уз подршку међународне организације Save the Children, која и данас пружа подршку њеном раду. Њу чине омбудсмани (парламентарни, општег типа, односно специјализовани за област права детета) региона Југоисточне Европе. Заштитник грађана члан је Мреже од 2008. године.

Тема овогодишњег састанка – Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?” – прилика је да омбудсмани и омбудсмани за децу овог региона размене информације, мишљења и примере добре праксе, у вези са положајем деце која су погођена рестриктивним економским мерама које њихове државе спроводе.