а

download 4Обележавајући Дечју недељу, у четвртак 09. 10. 2014. године, чланови Панела младих саветника Заштитника грађана Наташа Јеремић, Вељко Максимовић и Теодора Ђедовац су, заједно са начелницом Снежаном Нешић и млађом саветницом Одељења за права детета Емином Ковачевић, одржали интерактиван час ученицима осмог разреда Основне школе „Јован Стерија Поповић“ у Вршцу.

 

 

Представници Панела су са ученицима разменили знања о правима и обавезама деце, али и о правима и обавезама одраслих. Ученици су, у живој дискусији, навели да се и даље сусрећу са различитим облицима злостављања и насиља у школи, као и да Школа није у довољној мери упознала ученике са процедурама и обавезама које школе имају у спровођењу заштите ученика од насиља, злостављања и занемаривања, као ни у вези са информисањем ученика о другим правима које имају током школовања.

Панелисти су, потом, разговарали са Ученичким парламентом Основне школе  „Олга Петров Радишић“ у Вршцу о раду и активностима Панела младих саветника при институцији Заштитника грађана на унапређењу остваривања и заштите права детета. Ученици су истакли да су на разне начине ускраћени да добију заштиту својих права које имају у вези са образовањем. Солидаришући се са својим вршњацима који данас тешко живе и немају довољно средстава за куповину уџбеника, указали су да наставници у Школи не показују довољно разумевања за положај ове деце, а понекад их и кажњавају због тога. Ученички парламент је, такође, указао на тешкоће који имају да, у тешкој економској ситуацији, испуњавају захтеве појединих предметних наставника  за куповином најновијих издања уџбеника, иако се она минимално разликују од прошлогодишњих уџбеника за те предмете.

Панелисти су позвали ученике основних школа у Вршцу да се, уколико желе да наставе сарадњу са Одељењем за права детета Заштитника грађана и даље се ангажују на унапређењу положаја деце у Србији, пријаве за чланство у Панелу младих саветника.