а

b_280_0_16777215_00_images_stories_mvi_4558_mov_000241371_2.jpg

Заштитник грађана током 2014. године спроводи различите активности у циљу сагледавања положаја деце која живе и раде на улици. Чланови и чланице Панела Аладин Салиховић, Андрија Крстић, Вељко Ристић, Ива Којић, Марија Лазаревић, Милица Ивановић, Милан Станић, Наташа Јеремић и Сандра Чолаковић су 6. и 7. новембра обишли места на улицама и насеље у Нишу где живе, бораве и раде деца.

Млади саветници су се дружили са децом која раде на улици, децом која долазе у Свратиште за децу и младе, као и са децом и одраслима који живе у насељу Црвена звезда и сазнали више о њиховом животу и проблемима са којима се сусрећу. Током боравка у Нишу, чланови Панела су од деце сазнали на који начин и у којим ситуацијама изостаје подршка државе овој маргинализованој групи деце, због чега је положај у коме се деца налазе изузетно тежак, као и којим ризицима и изазовима су готово непрекидно изложени. Млади саветници су од запослених у Свратишту, Друштвеном центру и Групи за децу и младе „Индиго“, који су у непосредном и свакодневном контакту са децом, добили увид у то коју подршку и помоћ деца добијају од организација цивилног друштва у локалној заједници, а колико мало добијају од државе.

Чланови Панела су са децом која живе и раде на улици посетили Позориште лутака и гледали представу Дамојед, након које су млади саветници деци уручили поклоне које је донирала Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије.