а

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/enoc%2030062015%201.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/enoc%2030062015%201.jpg

enoc 30062015 1.jpgНајмање једно од петоро деце у Европи трпи неки облик насиља. Прелиминарни резултати истраживања о насиљу над децом у Европи показују да се оно најчешће догађа у породици, а у једној трећини европских држава физичко кажњавање је и даље дозвољени облик васпитавања детета.

Подаци из истраживања, ставови деце и младих, размена добре праксе и разматрање потенцијалних решења применљивих за све европске државе, биле су тема семинара у организацији Европске мреже омбудсмана за децу у Атини.

Деца и млади нагласили су проблем вршњачког и сајбер насиља, насиља путем медија и друштвених мрежа, али и сиромаштва које је само по себи облик насиља над децом. Они очекују да њихове државе уложе додатне напоре и помогну и деци и њиховим породицама пре свега кроз отклањање фактора ризика.

Деца и млади, међутим, упозоравају да се њихов глас не чује и да одрасли њиховим речима не верују, њихове ставове не уважавају или им дају недовољан значај, што је такође један од фактора ризика за вршење или трпљење насиља.

Учесници семинара сачинили су радну верзију Става Европске мреже о насиљу над децом, који ће бити исход Годишње конференције Мреже крајем септембра 2015. године.

На семинару су учествовале и заменица заштитник грађана  Гордана Стевановић и помоћница генералног секретара заштитника грађана Наташа Јовић.