а

decja nedelja 05102015.jpg 1Највећи напредак у погледу гарантовања права на породични живот сваком детету постигнут у процесу деинституционализације. Готово да је заустављено смештање деце у раном узрасту у установе, а предузете су и мере да се сваком детету обезбеди живот и развој у породичним условима, пре свега кроз развијање хранитељства, рекла је данас заменица заштитника грађана Гордана Стевановић на отварању „Дечје недеље“ у Београду.

Заштитник грађана је последњих година акценат у свом раду ставио на активности које су имале за циљ подршку најугроженијим породицама: са децом са сметњама у развоју, децом оболелом од ретких и тешких болести, као и породицама са децом које су у вишеструком ризику због социјалне искључености и маргинализације, додала је Гордана Стевановић. Такође је указала да је улога свих надлежних институција и целог друштва да кроз сервисе услуга континуирано раде на јачању породице, како би деца расла у здравом и стабилном окружењу.

Заменица се захвалила организаторима манифестације „Пријатељи деце Србије” на одржавању ове традиције током које су успешно окупљали, повезивали и уједињавали све актере, професионалце, удружења и надлежне органе око истог циља – побољшања положаја детета у Србији.

Отварању су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, директор Канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло, чланица скупштинског Одбора за права детета Дубравка Филиповски и председник удружења „Пријатељи деце Србије“ Љубивоје Ршумовић.