а

Притужбе грађана и рад Заштитника грађана у заштити деце жртава сексуалног насиља и сексуалне експлоатације показују да је недостатак координације и размене информација међу институцијама један од највећих недостатака у овој области, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Она је на радном састанку „Заштита деце жртава сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања“, који је организовао Заштитник грађана уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, указала да када систем лоцира дете жртву сексуалног насиља, центар за социјални рад или здравствена установа, затим тужилаштво, као и следеће инстанце, немају повратне информације шта је учињено у том случају.

Стевановић је рекла да се законом осигурани и омогућени механизми не користе колико би требало, наводећи као пример поновно саслушање деце жртава насиља пред насилником у суду, што доводи до додатне трауматизације детета. Данашњи састанак је, како је нагласила, прилика да чујемо стручњаке из различитих државних институција и разговарамо о томе како да заједнички унапредимо систем.

Специјалисткиња за праћење положаја деце при Канцеларији UNICEF-а у Србији Александра Јовић је указала да је Србија усвојила најважнија међународна документа за заштиту права детета, али у пракси се уочавају недостаци у раду. Као пример је навела да су само у 4,7 одсто случајева деца саслушана и просторијама које су прилагођена њиховим потребама, оценивши да судски поступак може бити исто толико трауматичан као и само насиље.