а

Образовање је начин превенције, њиме дете добија знања, вештине и искуства која треба да му омогуће да препозна шта није дозвољено и на који начин да реагује ако су му права и безбедност угрожена, рекла је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на скупу посвећен обележавању Европског дана заштите деце од сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања.

На скупу, који је организовала Женска парламентарна мрежа у сарадњи са Инцест Траума Центром из Београда у Дому Народне скупштине Републике Србије, она је истакла да се у пракси недовољно примењују правила која су ради заштите деце већ прописана, као и да нормативни оквир, иако представља добру полазну основу, захтева унапређење. Навела је пример да се тзв. скрин собе и могућност снимања изјаве средствима тонског и видео снимања, који су прилагођене потребама детета жртве сексуалног насиља и чиме су она заштићена од додатне трауматизације при давању изјаве, често не користе иако су доступне судовима.

Гордана Стевановић је навела да ће једна од препорука Заштитника грађана бити и обучавање стручњака како би на правилан начин поступали са жртвама и адекватно санкционисали извршиоце сексуалног насиља над децом. Циљ нам је да системи што раније препознају дете жртву сексуалног злостављања, а да својим радом и поступцима додатно не трауматизују жртву, рекла је она.