а

downloadУ Београду је данас почела манифестација Дечја недеља, под слоганом „Нећу да бригам, хоћу да се играм“, уз поруку да је обезбеђивање услова у којима ће деца остварити право на игру једно од најважнијих стратешких инвестиција. Слоган указује на значај остваривања права детета на одмор и квалитетно слободно време, игру и релаксацију која одговара узрасту детета, као и слободно учешће детета у културном животу и уметности.
Ово је прилика и да се сви ми којима су права детета посао, подсетимо да је игра – дечји посао, изјавила је заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и нагласила да су одрасли пре свега одговорни за стварањe услова и могућности за дечју игру. Упитала је колико често школске и ваннаставне активности остављају простор за слободно време и подсетила да се дечја радозналост и креативност развијају у игри и машти. Такође, Гордана Стевановић је упозорила на утицај загађења и саобраћаја, као и недовољног и неприступачног простора за игру, посебно у урбаним срединама. Она је изнела очекивања да ће овогодишња Дечја недеља покренути даљу промоцију права детета на игру, као и едукацију родитеља и ширење знања о значају игре на психофизички развој детета у целости.

Дечју недељу организује организација Пријатељи деце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ове године ће трајати до 9. октобра.