а

Заштитник грађана најоштрије осуђује праксу организованог упућивања деце да присуствују догађајима који по својој природи нису намењени дечјем узрасту, попут недавних догађаја у Јагодини, који представљају кршење права детета и родитеља.

Органи локалне самоуправе ни било ко други није имао право да од школа захтева да деца буду упућена на дочек патријарха СПЦ, нити на противтерористичку показну вежбу специјалних јединица МУП-а, а директори школа су такве захтеве, ако су већ упућени, морали да одбију, у чему је требало да имају подршку из Министарства просвете, истичу заштитник грађана Саша Јанковић и заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић.

Присуство деце таквим догађајима одлука је која зависи искључиво од начина породичног васпитања и заинтересованости самог детета, а у појединим околностима може бити и потпуно непримерено.

Заштитник грађана већ је, ранијим поводима, високим званичницима МУП-а указивао да свака активност и свечаност Полиције и других званичних органа у коју се организовано укључују деца мора у потпуности прилагодити деци, а не обрнуто.

Заштитник грађана спровешће без одлагања поступак контроле рада органа јавне власти у вези са последњим догађајима у Јагодини, како би се детаљније испитале све околности, утврдили пропусти и одговорност за њих, и извукле поуке за све који у своје активности желе да укључе децу.