а

b_280_0_16777215_00_images_20191120_150505.jpg Светски дан детета обележен је бројним активностима Заштитника грађана и Панела младих саветника, са првенственим циљем да се овога дана пре свега чује глас деце. Заштитник грађана и чланови Панела младих саветника одржали јуче су јавни дијалог са медијима, а данас су заштитник грађана, представници Стручне службе Заштитника грађана и чланови Панела младих саветника учествовали на концерту "За дечја права" у организацији Дечјег културног центра, представљању и започињању рада платформе U Report у организацији УНИЦЕФ и били гости Мреже организација за децу Србије која је организовала дружење у "Кафе 16" у коме раде и стичу праксу млади који су били корисници Свратишта за децу улице.

 

b_280_0_16777215_00_images_20191120_143731.jpg

Представници Стручне службе Заштитника грађана и чланови Панела младих саветника учествовали су на догађају "Отворени дан" који је, поводом обележавања Светског дана детета организовала Мрежа организација за децу Србије. Догађај у "Кафе 16" је био прилика да се сретну представници органа власти, организација цивилног друштва, деце и младих и заговорника права детета и размене искуства, информације и идеје о будућем раду и сарадњи.  Догађај је био и прилика да се подржи рад "Кафе 16" који је осмишљен као самоодржив облик оснаживања маргинализованих младих особа које су користиле услуге Свратишта за децу улице. Млади који су као деца користили услуге Свратишта због тога што су се налазили у уличној ситуацији, могу се радно ангажовати и стицати праксу у "Кафе 16", чиме стичу радне референце  и радно искуство и значајно повећавају шансе за запошљавање а тиме и за прекидање свог депривираног положаја. Овај пројекат већ је показао значајне резултате, те је значајан број младих на овај начин стекао запослење и тиме прекинуо циклус депривације, маргинализације и уличне ситуације. Чланови Панела младих саветника имали су прилику да се упознају са осетљивим положајем деце у уличној ситуацији и препрекама које се налазе пред младим особама чије је детињство обележено уличном ситуацијом.

b_280_0_16777215_00_images_IMG_7663.jpgКонцертом „За дечја права“ данас је у Дечјем културном центру Београда обележен Међународни дан детета и 30 година од усвајања Конвенције о правима детета. У музичко-сценском програму учествовала су деца која желе јавно да покажу свој таленат у певању, писању поезије, рецитовању и извођењу музичких дела. Децу је на почетку концерта поздравио заштитник грађана Зоран Пашалић поруком да децу треба поштовати у сваком погледу и да  ми одрасли треба да радимо све оно што је потребно да би њима њихов живот био бар за нијансу бољи него што је наш. Он је најавио да ће у јануару 2020. године Заштитник грађана и Дечји културни центар организовати радионице на којима ће деца бити упозната са својим правима - не само о ономе што пише у законима, него и о ономе што конкретно у свакодневном животу могу да остваре и на шта имају право и указао да се свако дете може обратити Заштитнику грађана без обзира на узраст.

 

b_280_0_16777215_00_images_IMG-f7ca5f4cad98cd60f7541013e28dbfc9-V.jpgЧланови Панела младих саветника и представница Стручне службе Заштитника грађана  учествовали су у промоцији платформе U Report која је дизајнирана и осмишљена са циљем да подстакне партиципацију деце и младих, изражавање мишљења и учешће у процесу доношења одлука. Платформа је окупила преко осам милиона репортера у свету, од чега 2.500 из Србије. Коришћење платформе је поверљиво, лако доступно и анонимно, а деца и млади могу исказати своје мишљење о свим темама које их се тичу.