а

Заштитник грађана је утврдио да је Предшколска установа „Бошко Буха“ из Београда, супротно важећим прописима из области васпитања и образовања, одбила захтев за упис детета са сметњама у развоју у редован процес васпитања и образовања и тиме повредила право детета на квалитетно образовање.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/pravobranitelji%2028052015.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/pravobranitelji%2028052015.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/cronsee%2028052015.jpg
There was a problem loading image http://zastitnik.rs/images/stories/cronsee%2028052015.jpg
pravobranitelji 28052015.jpgЈедан од најозбиљнијих проблема са којим се суочавају институције омбудсмана за децу у региону је питање првенства родитеља да одлучују о обавезној или препорученој вакцинацији деце на раном узрасту, констатовано је на годишњој конференцији Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (Children’s Rights Ombudsmen Network in South-East Europe - CRONSEE), коју је организовала правобранитељица за права детета Хрватске у Загребу.

Учесници конференције су разменили искуства у вези са могућностима националних институција омбудсмана за децу да реагују у ситуацијама када се поступања и ставови родитеља супротставе обавезама државе у заштити најбољих интереса детета. Конференција је била прилика и за отварање дискусије о улози институција омбудсмана за децу у односу на дете као подносиоца притужбе.

Било је речи и о будућој позицији институција омбудсмана за децу у поступцима вођеним против државе који произилазе из Трећег опционог протокола уз Конвенцију о правима детета. Чланице мреже су предложиле организовање посебног тематског састанка за расправљање овог питања, као и да се поводом заједничких закључака о овој теми размотри и обраћање Комитету Уједињених нација за права детета.

cronsee 28052015.jpgУ раду конференције, одржане 28. и 29. маја, учествовале су заменица заштитника грађана Гордана Стевановић и начелница одељења за права детета Снежана Нешић. Овогодишњу конференцију под називом "Права детета - између интереса родитеља и дужности државе", подржала је међународна организација Save the Children.

Чланице Мреже омбудсмана за децу су, наглашавајући значај и допринос који је Мрежа дала раду сваке националне институције, размотриле и усагласиле нове форме будућег рада и своје даље сарадње у оквиру Мреже, а у контексту свих актуелних друштвених и економских могућности и дешавања у региону.

Заштитник грађана организује 26. јуна 2014. године од 12.00 часова у амфитеатру Народне библиотеке Србије церемонију доделе награда за 19 основаца из 14 градова широм Србије који су победили на конкурсу Заштитника грађана за најбоље ликовне радове. Теме радовa односиле су се на права особа са инвалидитетом, припадника националних мањина, као и равноправности полова.

Комисија у саставу: Вељко Максимовић, Невена Манојловић, Сандра Чолаковић и Андрија Крстић, након прегледаних 724 ликовних радова из 15 градова и оцене естетског утиска, креативности и поруке, донела је одлуку да су најбољи радови следећих ученика/ученица:

 1. Ваљево –  Вељко Гајић
 2. Сомбор – Бојана Вуковић
 3. Бачка Паланка – Денис Пуделка
 4. Пожаревац – Милица Филиповић
 5. Ужице – Јелена Јовановић
 6. Чачак – Кристина Гојковић
 7. Крагујевац – Софија Владетић
 8. Јагодина – Сандра Милановић
 9. Бор – Ема Гардић
 10. Зајечар – Александра Петковић
 11. Пријепоље – Демир Нуковић
 12. Нови Пазар – Илма Маравац
 13. Лесковац – Александра Костић
 14. Димитровград – Теодора Маноилов
Опширније...