а

Саопштења

Поводом Међународног  дана девојчица, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић указује на неједнак положај и посебне изазове са којима се девојчице у Србији и даље суочавају. Само зато што су девојчице, оне раније напуштају образовање, па тако 30 одсто њих старости од 15 до 19 година не похађа школу. Са друге стране не чини се довољно како би се обезбедила правичност и услови  равноправних могућности за девојчице у другим областима, као што су спорт, укључивање у модерне технологије, инжењерство, грађевинарство, образовање за професије у војсци и полицији.

 

Опширније...

Поводом вести да је у пожару у неформалном ромском насељу на Новом Београду ноћас страдало троје деце, Заштитник грађана, као и сваки пут када страдају деца, подсећа да није довољно изражавати тугу, већ се морамо упитати да ли се несрећа могла и морала избећи.

Медијски извештаји кажу да се пожар десио у картонској кући и да је последица запаљене свеће, која је, у 21. веку у главном граду европске Србије, децу требало да осветли и загреје.

Ова трагедија је још једна болна опомена о положају Рома у неформалним насељима који вапи за конкретним мерама на унапређењу услова становања и живота те најрањивије групе људи у Србији. Само упорним и искреним мерама државе и локалне заједнице могуће је обезбедити деци безбедније окружење, а родитељима омогућити да испуне своје родитељске дужности. Нечињење и игнорисање нехуманих услова живота значи и велики део одговорности државе и локалне заједнице за сваку несрећу која се деси, па и ову.

download 6Учесници Годишње конференције Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE), коју ове године организује Заштитник грађана Републике Србије у Београду, истакли су  да деца упркос економској кризи не смеју бити у другом плану, а терет кризе треба да осете што мање.

На конференцији под називом "Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?", заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да је добро што Србија својим законским оквирима унапређује заштиту права детета, али и указао да се мора учинити и заједнички напор да се ти закони и примењују. Он је рекао да је ова конференција прилика да омбудсмани и омбудсмани за децу овог региона размене информације, мишљења и примере добре праксе у вези са положајем деце која су погођена рестриктивним економским мерама које њихове државе спроводе.

Опширније...

Заштитник грађана Саша Јанковић поводом Светског дана породице подсећа да изазови са којима се суочавају данашње породице ни изблиза нису праћени одговарајућом друштвеном помоћу и подршком, због чега посебно трпе и деца и родитељи, односно старатељи.

„Родитељима је потребна законска заштита, друштвена подршка и доступан стручан савет док заједно са децом пролазе кроз различите изазове данашњице, а не само мешање у родитељство када ствари већ далеко одмакну у лошем правцу“, указује Заштитник грађана. Уместо подршке свуда, а посебно на радном месту, родитељи често доживљавају тешкоће, чак и осуду ако не пристају да занемаре родитељске обавезе.

Заштитник грађана позива да се у изради новог закона о раду посебна пажња посвети породици кроз заштиту права родитеља, и подсећа да је пре више од годину дана предложио измене три закона како би се пружила већа друштвена и државна подршка породицама са посебно рањивом децом, о чему Народна скупштина још није одлучивала.

Школе родитељства, саветовалишта, телефонска подршка и сличне услуге које су релативно доступне када је реч о физичком здрављу беба и мале деце, скоро и да не постоје када је реч о васпитању детета, начину дисциплиновања, границама, нарочито у посебно осетљивим узрастима и периодима какви су „немогућа друга година“, полазак у школу, период пубертета и адолесценције, истиче заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић.

Заштитник грађана подсећа и на свој став о нужности забране телесног кажњавања детета у свим срединама, због, с једне стране – неделотворности те методе дисциплиновања и васпитања, а са друге - штетности и ризика које свако физичко насиље са собом носи.

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић, са сарадницима из Одељења за права детета, посетила је Свратиште у Крфској улици у Београду, где је уручила деци поклоне институције.

b_280_0_16777215_00_images_stories_10.12.13-svratiste_1.jpg

 

Опширније...