а

Информације

Годишња конференција Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE) биће одржана 18. и 19. септембра 2014. године, са почетком у 10.00 часова у Палати Србија, у организацији Заштитника грађана.

Опширније...

Мрежа омбудсмана за децу Југоисточне Европе основана је 2006. године, уз подршку међународне организације Save the Children International, која и данас пружа подршку раду ове мреже. Њу чине омбудсмани (парламентарни, општег типа, односно специјализовани за област права детета) региона Југоисточне Европе: омбудсмани Албаније, БиХ, Бугарске, АП Војводине, Грчке, Кипра, Косова*, Македоније, Румуније, Словеније, Србије и Црне Горе, као и омбудсмани за децу Хрватске и Републике Српске.

Заштитник грађана члан је Мреже од 2008. године.

Циљ Мреже је да обезбеди сарадњу и оснажи рад институција омбудсмана и омбудсмана за децу у унапређивању и заштити права детета. Посебно значајан аспект рада мреже јесте размена информација и добре праксе.

Сваке године, Мрежа одржава редовну годишњу конференцију и најмање један тематски састанак.


*Овај назив употребљава се без прејудицирања према статусу и у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедностиУН и мишљењем Међународног суда правде о Декларацији о независности Косова

Заштитник грађана, у сарадњи са USAID Пројектом за реформу правосуђа и одговорну власт  започео је обуке саветника за заштиту права пацијената и представника савета за здравље у јединицама локалне самоуправе. Циљ обуке је да се полазници ближе упознају са правима пацијената, нарочито оних у посебно осетљивом положају, као што деца, особе са инвалидитетом, особе које живе у депривирајућим животним условима, као и са родним аспектом заштите права пацијената.

До половине 2015. године биће одржане обуке у Београду, Шапцу, Суботици, Пожаревцу, Зајечару, Крагујевцу, Нишу, Врању, Чачку, Краљеву и Новом Саду уз очекивано учешће више од 300 саветника за заштиту права пацијената и представника локалних савета за здравље.

19. и 25. 05.2015.

У Новом Саду је 19. и 25. маја 2015. године одржана последња од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Новом Саду присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Јужнобачког округа.

Записник

15.05.2015.

У Чачку је 15. маја 2015. године одржана десета од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Чачку присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Златиборског и Моравичког округа.

Записник

14.05.2015.

У Краљеву је 14. маја 2015. године одржана девета од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Краљеву присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Рашког и Расинског округа.

Записник

17.12.2014.

У Врању је 17. децембра 2014. године одржана осма од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Врању присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Топличког, Јабланичког и Пчињског округа.

Записник


16.12.2014.

У Нишу је 16. децембра 2014. године одржана седма од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Нишу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље из Ниша, Пирота, Гаџиног Хана, Димитровграда, Мерошине и Дољевца.

Записник

 

15.12.2014.

У Крагујевцу је 15. децембра 2014. године одржана шеста од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Крагујевцу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље из Крагујевца, Параћина, Лапова, Топола, Свилајнца и Јагодине.

Записник

 

09.12.2014.

У Зајечару је 9. децембра 2014. године одржана пета од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Зајечару присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље из Зајечара, Сокобање, Књажевца и Мајданпека. Неповољне временске прилике и проглашено ванредно стање у неким општинама разлог су малог одзива на обуку.

Записник

 

08.12.2014.

У Пожаревцу је 8. децембра 2014. године одржана четврта од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Пожаревцу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Браничевског и Подунавског округа.

Записник


14.11.2014.

У Суботици је 14. новембра 2014. године одржана трећа од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Суботици присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здрављеСевернобачког, Севернобанатског и Западнобачког округа.

Записник


07.11.2014.

У Шапцу је 7. новембра 2014. године одржана друга од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и локалних савета за здравље. Обуци у Шапцу присуствовали су саветници и чланови локалних савета за здравље Мачванског и Koлубарског округа.

Записник

 

30.10.2014.

Прва од планираних једанаест обука саветника за заштиту права пацијената и представника савета за здравље у јединицама локалне самоуправе одржана је у Београду 30. 10. 2014. године са саветницима и члановима савета за здравље са територије Београда и Јужнобанатског округа.

Записник

 

Материјали од значаја за обуке:

Прописи

Модели образаца и аката

Заштитник грађана

 

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић је 09. септембра учествовала на брифингу Комитета министара Савета Европе о случајевима "несталих беба" и спровођењу општих мера на које је Република Србија обавезана пресудом Европског суда за људска права у случају Зорица Јовановић против Србије.

Опширније...

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава пуну подршку Горици Петровић, која је из Бање Ковиљаче пешке кренула на пут дуг 150 километара, до Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјалнa питања у Београду, како би скренула пажњу на проблеме породица са тешко болесном децом и настрадалих у поплавама.

„Та мајка је потпуно у праву и њен гест је за свако поштовање.  Пре више од годину дана Народној скупштини поднео сам предлоге два закона ради веће подршке деци са инвалидитетом и тешкоћама у развоју и деци оболелој од тешких и ретких болести и њиховим породицама.

Због противљења Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства финансија, ти предлози се нису нашли на дневном реду Народне скупштине, нити је Министарство за рад припремило боља законска решења од оних које сам предложио, што је рекло да ће учинити.

Родитељи и деца више не могу, нити треба да чекају, већ администрација треба да ради свој посао или одговара за нерад“, став је Заштитника грађана.

Напомена: Заштитник грађана поднео је 07. 05. 2013. године Народној скупштини Републике Србије Предлог закона о изменама и допунама Закона о раду и Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Секретаријат за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда је, поступајући по препорукама Заштитника грађана, предузео низ мера којима је у предшколским установама обезбеђено припремање оброка за децу са специфичним потребама у исхрани.

Секретаријат је упутио директорима предшколских установа у Београду дописе којима их је обавестио о обавези да „обезбеде исхрану за сву децу која бораве у предшколским установама, укључујући и децу која имају специфичне потребе у исхрани због здравствених, верских или других оправданих разлога“.

Поступање Секретаријата по препорукама Заштитника грађана је пример добре праксе сарадње органа управе са омбудсманом и указује на спремност органа управе да свој рад и положај грађана – нарочито најмлађих – стално унапређује.

Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић са сарадницама одржала је састанак са в.д. директора Градског центра за социјални рад Владимиром Илићем.

Заменица омбудсмана и в.д. директора Центра разговарали су о раду Градског центра за социјални рад, проблемима са којима се орган старатељства у раду сусреће, као и о мерама које директор Градског центра предузима и планира у циљу унапређења рада и сарадње са Заштитником грађана.

Посебна тема састанка било је и поступање Градског центра за социјални рад по препорукама које је Заштитник грађана упутио органу старатељства. Детаљно су анализирани одговори органа по упућеним препорукама и договорене су даље активности Центра у њиховом спровођењу.