а

Информације

b_280_0_16777215_00_images_stories_p1420574.jpgOбука чланова Панела младих саветника Заштитника грађана на тему вршњачке едукације за рад са децом у покрету одржана је од 2 - 5. јула 2014. године у Руми. Први део програма обуке био је посвећен правилима и вештинама радионичарског рада, развијању комуникацијских и других вештина вршњачког едукатора. Млади су се упознали са механизмом настанка стереотипа и предрасуда, појмом дискриминације, проблемима и положајем деце у покрету и могућностима побољшања дечјег стандарда. Радионице су реализовали водитељке са дугогодишњим искуством у вођењу радионица и наведеним темама, Станислава Видовић, руководитељка два пројекта о деци и младима у Немачкој организацији за међународну сарадњу (ГИЗ) и Милена Голић-Ружић, представница Центра за права детета.

Опширније...

Помоћница генералног секретара Стручне службе Заштитника грађана Наташа Јовић и саветнице у Стручној служби Катарина Костић и Драгана Вујков одржале су 25. и 27. јуна интерактивна предавања на семинару "Знам своја права" у организацији УНИЦЕФ, на коме је учествовало десет ромских организација.

Циљ семинара је био упознавање организација цивилног друштва које се баве унапређењем положаја грађана ромске националне мањине са правима у области статусних питања, здравља, образовања, социјалне заштите и механизмима остваривања и заштите права. Посебан акценат стављен је на остваривање и заштиту права детета у овим областима, нарочито када је реч о деци нижег календарског узраста.

Опширније...

download 7Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић уручила је данас у Народној библиотеци Србије таблет рачунаре за 19 основаца од 5. до 8. разреда из 14 градова широм Србије, који су победили на конкурсу Заштитника грађана за најбоље дечје ликовне радове на тему „Људска права из мог угла“. Радови су осликавали виђење заштите права особа са инвалидитетом, припадника националних мањина и равноправност полова.

Опширније...

download 9Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић говориле су данас на округлом столу „Услуге за децу у локалној заједници и рестриктивне економске мере који је организовао Заштитник грађана уз подршку Владе Краљевине Норвешке.

Заменица заштитника грађана указала је на забрињавајући тренд гашења или смањивања услуга социјалне заштите, нарочито услуга намењених деци у посебно рањивом положају – деци са сметњама у развоју и инвалидитетом, деци чији је живот и/или рад повезан са улицом, деци која су погођена екстремним сиромаштвом и деци припадника ромској националној мањини.

Рестриктивне мере штедње - које су већ довеле до гашења неких услуга социјалне заштите, као што је услуга дневног боравка у неким јединицама локалне самоуправе и услуга Свратишта за децу улице у граду Београду - угрожавају и друге услуге, пре свега оне намењене подршци детету у образовању и подршци породицама са децом са сметњама у развоју  инвалидитетом и тешко болесне деце, истакле су представнице Заштитника грађана.

Опширније...

Комисија у саставу: Вељко Максимовић, Невена Манојловић, Сандра Чолаковић и Андрија Крстић, након прегледаних 724 ликовних радова из 15 градова и оцене естетског утиска, креативности и поруке, донела је одлуку да су најбољи радови следећих ученика/ученица:

 1. Ваљево –  Вељко Гајић
 2. Сомбор – Бојана Вуковић
 3. Бачка Паланка – Денис Пуделка
 4. Пожаревац – Милица Филиповић
 5. Ужице – Јелена Јовановић
 6. Чачак – Кристина Гојковић
 7. Крагујевац – Софија Владетић
 8. Јагодина – Сандра Милановић
 9. Бор – Ема Гардић
 10. Зајечар – Александра Петковић
 11. Пријепоље – Демир Нуковић
 12. Нови Пазар – Илма Маравац
 13. Лесковац – Александра Костић
 14. Димитровград – Теодора Маноилов
  Attachments:
  Download this file (3362_17367.pdf)Одлука
Опширније...

Заменици заштитника грађана Гордана Стевановић и Роберт Сепи и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић, са сарадницима, посетили су 03. и 12. 06. 2014. године прихватне центре на Сајму и у Обреновцу, где су смештени грађани пресељени из других прихватних центара. Представници Заштитника грађана су се упознали са условима у којима су грађани смештени и услугама које су им стављене на располагање и обавили разговоре са службеним лицима задуженим за прихват и размештај угрожених грађана.

На Сајму и у касарни Обреновац се тренутно налази приближно 600 грађана, од чега су скоро једна трећина деца, а већина њих су припадници ромске националне мањине. Иако је грађанима је обезбеђена исхрана, приступ здравственој заштити и хуманитарна помоћ, услови у којима бораве – посебно хигијенски - нису адекватни на дужи рок,  нарочито када су у питању најмлађи.

Градски секретаријат за социјалну заштиту jе за три најугроженије ромске породице које су биле привремено смештене у склоништу у ул. Гоце Делчева 46 обезбедио смештај у покретним стамбеним јединицама у Кијеву, док ће за три преостале породице бити обезбеђен материјал за санацију оштећених објеката и њихово опремање, договорено је уз посредовање Заштитника грађана. Ове породице су биле смештене у склониште у ноћи између 23. и 24. маја ове године, због угрожености поплавом и обилним падавинама.

Тим Заштитника грађана је, у петак 06. 06. 2014. године, у послеподневним часовима, након информације да је планирано измештање грађана из склоништа, без података о томе где се планира њихов смештај, извршио још један непосредан надзор на терену.

Договор о привременом смештају постигнут је након разговора овлашћених лица Заштитника грађана са руководиоцима Градског центра за социјални рад и Градског секретаријата за социјалну заштиту, као и грађанима који су смештени у склоништу.

Опширније...