а

Информације

download 10Заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић и помоћница генералног секретара Наташа Јовић разговарале су данас са делегацијом Киргистана која се налази у радној посети нашој земљи. Тема разговора односила се на надлежност и овлашћења Заштитника грађана, посебно у области заштите и унапређења права детета.

Опширније...

Заменица Заштитника грађана за права детета, са сарадницама, разговарала је са представником Регионалне канцеларије УНИЦЕФ Жан Клод Лаграном (Jean Claude Legrand) о активностима Заштитника грађана на сузбијању насиља над децом, као и о законској забрани физичког кaжњавања. Она је указала на позитивне помаке који су учињени на заштити деце од насиља, као и на још увек постојеће недостатке, а пре свега недостатак међусобне сарадње и координације различитих система у заштити деце од насиља и подсетила на Став Заштитника грађана о физичком кажњавању деце.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_konferencija_3005_1.jpgЗаменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић учествовала је на конференцији за штампу, коју је, поводом Међународног дана нестале деце, организовала организација цивилног друштва „Астра“. Она је представила активности Заштитника грађана у вези са случајевима „несталих беба“, а нарочито Посебан извештај о случајевима тзв. „несталих беба“ који је упућен Народној скупштини 2010. године. Овај извештај био је један од кључних аргумената Европског суда за људска права, у пресуди коју је Суд донео у случају Зорица Јовановић против Србије, истакла је она.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_img_0639.jpgЗаменица заштитника грађана Гордана Стевановић разговарала је са ученицима ОШ „Вук Караџић“  и ОШ „Десанка Максимовић“ у Прибоју о ризицима од насиља на интернету, посебно од насиља на  друштвеним мрежама. Она је посебно говорила о онлајн репутацији и начину на који она утиче на углед и достојанство личности детета и младе особе у реалном животу.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_img_20140429_123938.jpgЗаменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић одржала је 29. 04. 2014. године часове грађанског васпитања у Хемијско-технолошкој школи у Врању и Гимназији у Владичином Хану и са ученицима разговарала о положају ЛГБТ популације. Током часова  је покренута жива дискусија о односу младих према особама другачије сексуалне оријентације, а заменица заштитника грађана је ученицима  објаснила значај остваривања права свих грађана и посебно осетљив положај ове групе, нарочито када је реч о младим особама.  Кроз примере из праксе Заштитника грађана она је представила проблеме са којима се ЛГБТ особе свакодневно сусрећу и ученицима објаснила активности Заштитника грађана у области заштите и унапређења права ЛГБТ популације.

Секретаријат за образовање и дечју заштиту града Београда у потпуности је испунио препоруке Заштитника грађана за отклањање пропуста просветне инспекције у вршењу инспекцијског надзора у три случаја повреде права детета од стране запослених у београдскима основним школама.

Опширније...

download 11Заштитник грађана Саша Јанковић и директор Канцеларије УНИЦЕФ-a у Србији Michel Saint-Lot потписали су данас Меморандум о разумевању. Потписивању меморандума је присуствовала заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић. Овај документ израз је подршке УНИЦЕФ-a Заштитнику грађана у остваривању својих надлежности у циљу унапређења права деце и младих.

Опширније...