а

Информације

goca 26092015 1Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић прикључила се данас у Бограду шетњи под називом "Ходам против сексуалног насиља над децом", која је почела у 11 часова код Народне скупштине Републике Србије, а симболично завршена код споменика "Победник" на Калемегдану. Шетња је део кампање Савета Европе "1 од 5", чији је званични носилац за Републику Србију шкотски активиста Метју Меквариш, који је лично преживео сексуално насиље у детињству.

Заштитник грађана је још 2011. године упутио Министарству правде Иницијативу за измену Кривичног законика у области кривично-правне заштите жртава породичног насиља и сексуалног злостављања у циљу његовог усклађивања са међународним документима. Доношењем "Маријиног закона" Србија је направила прве кораке ка усаглашавању домаћег законодавства са међународним правним оквиром, међутим и даље постоје бројне препреке и мањкавости у поступцима које воде надлежни органи у случајевима сексуалног злостављања деце, а на које Заштитник грађана стално указује.

Кампања се заснива на подацима да је у Европи свако пето дете било жртва неког облика сексуалног насиља, а организовала је београдски Инцест траума центар заједно са Женском парламентарном мрежом и Саветом Европе.

b_280_0_16777215_00_images_stories_rsz_20150922_095020.jpgПомоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествовала је у раду 19. годишње конференције Европске мреже омбудсмана за децу, одржане у Амстердаму (Холандија) у организацији омбудсмана Холандије за децу.

Тема овогодишње конференције је заштита деце од насиља, посебно имајући у виду податке и налазе Европског извештаја о насиљу над децом из 2013. године. Деца и млади, чланови 10 панела младих саветника, припремили су поруке деце и младих о насиљу које трпе, очекивањима од одраслих и мерама које сматрају делотворним. Кроз 10 филмова, они су представили своја искуства и своје активности на подизањи свести јавности о насиљу над децом.

Чланови Европске мреже су упознати са кључним активностима Заштитника грађана и Панела младих саветника, посебно активностима које се односе на заштиту од насиља  деце у посебно осетљивом положају.

Годишња конференција Европске мреже омбудсмана за децу окончана је Ставом Мреже "Насиље према деци" и Заједничком изјавом Европске мреже омбудсмана за децу и Специјалног представника Генералног секретара УН о насиљу над децом.

Имајући у виду посебно тешке околности у којима се налазе деца избеглице из Сирије, Европска мрежа омбудсмана за децу формирала је радну групу која ће пратити положај ове групе деце. Европска мрежа јавно је објавила Став о положају деце у покрету.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је са сарадницама 26. августа 2015. године посетила Градску управу града Лознице и разговарала о активностима које се предузимају у Лозници у циљу унапређења положаја деце и жена. Начелница Градске управе је навела предузете мере посвећене осетљивим категоријама становништва: у руралним срединама постоји неколико предшколских установа, финансира се услуга дневног боравка за децу са сметњама у развоју и становање уз подршку за младе без родитељског старања, незапосленим породиљама се месечно исплаћује 20 000 динара накнаде, обезбеђује се бесплатан превоз за особе старије од 65 година, а у плану је и изградња социјалних станова за осетљиве категорије становништва. Осим тога, у Лозници је основана Комисија за родну равноправност која је иницирала низ активности посвећених спречавању насиља према женама и другим питањима од значаја за спровођење принципа родне равноправности.

Заменица заштитника грађана је са начелницом Градске управе и чланицама и чланом Комисије за спорт разговарала о важности афирмисања женског спорта и учешћа девојчица и жена у спортским активностима, у складу са важећим законским прописима, стратешким документима и преузетим међународним обавезама, са чим су се начелница Градске управе и представници Комисије за спорт сагласили, а у вези са спровођењем препоруке Заштитника грађана бр. 14-1543/12, након спроведеног поступка контроле законитости и правилности рада Градске управе града Лозница, вођеном по притужби Омладинског рукометног клуба „Лозница“.

b_280_0_16777215_00_images_25.08.2015_1.jpgЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић са сарадницом из Одељења за права детета и тимом Националног механизма за превенцију тортуре посетила је 24. августа 2015. године Центар за тражиоце азила у Бањи Ковиљачи.

У разговору са  запосленима Центра посебна пажња посвећена је положају деце и жена тражилаца азила, њиховој здравственој заштити, условима смештаја, доступним садржајима и активностима, као и потребним услугама подршке, саветодавне и стручне помоћи током боравка у Центру. Полицијски службеници Канцеларије за азил, који раде при Центру, такође су упознали заменицу заштитника грађана са својим начином поступања према овим осетљивим и рањивим групама. Током обиласка просторија за смештај, трпезарије, дневног боравка, радионице и играонице за децу, остварен је непосредни контакт са лицима која бораве у Центру, међу којима су била и деца са породицом, али и без родитељске пратње.

У оквиру активности Одељења за права детета, везаних за унапређење подршке деци жртвама, деци учесницима у поступцима кривичноправне заштите и њиховим родитељима, помоћница генералног секретара Наташа Јовић, са сарадницама, посетила је данас Дом за децу и омладину "Душко Радовић" у Нишу.

У овој установи формирана је једна од четири Јединице за подршку деци жртвама кривичних дела у Србији, у оквиру пројекта „Унапређење права детета кроз јачање система правосуђа и социјалне заштите у Србији“, који подржавају УНИЦЕФ и Европска унија.

Представнице Заштитника грађана упознале су се са досадашњим припремама и обукама запослених у установи за пружање ове стручне помоћи, која има за циљ да спречи додатну виктимизацију деце у току кривичног поступка, уз истовремену припрему деце да дају квалитетан исказ који ће моћи да се користи у судском поступку. Ова јединица већ је укључена у активности на припреми деце за учешће у поступку, на основу одговарајућих захтева суда и тужилаштва.

Опширније...

У оквиру активности Одељења за права детета, везаних за унапређење подршке деци жртвама, деци учесницима у поступцима кривичноправне заштите и њиховим родитељима, помоћница генералног секретара Наташа Јовић, са сарадницама, посетила је данас Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ у Крагујевцу.

Опширније...

Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић посетила је 4. августа 2015. године Дечје село „Др. Милорад Павловић“ у Сремској Каменици. У овој установи формирана је једна од четири Јединице за подршку деци жртвама кривичних дела у Србији, у оквиру пројекта „Заштита деце жртава и сведока у кривичном поступку“, који подржавају УНИЦЕФ и Европска унија. Гордана Стевановић се упознала са током припрема и обукама запослених у Установи за пружање услуга подршке и помоћи овој деци у специфичном положају, као и са планираним прилагођавањем простора и набавке одговарајуће опреме ради функционисања ових Јединица.

С обзиром да су деца жртве кривичних дела и најгрубљих облика злостављања и занемаривања често била штићеници ове Установе од њеног оснивања, стручни радници су пренели своја досадашња искуства и  указали на приоритетне проблеме које треба решавати,  ради унапређења и развијања посебних услуга подршке и помоћи деци жртвама и деци сведоцима у кривичном поступку. Представници Установе су обавестили Гордану Стевановић о свом учествовању у пилотирању других услуга за децу из социјалне заштите, посебно о развијању услуге породични сарадник.