а

Информације

Радни састанак на тему „Заштита деце жртава сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања“, одржаће се 16. новембра 2015. године у Палати „Србија“ у 10 часова у организацији Заштитника грађана и Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.

Циљ састанка представника надлежних државних органа је дефинисање кључних проблема, као и предлагање решења. Уводне речи ће имати заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић и специјалисткиња за праћење положаја деце при Канцеларији UNICEF-а у Србији Александра Јовић.

 

Упркос почетним тешкоћама и отпорима којих је неретко било и у установама које су носиоци инклузивног образовања, направљен је значајан помак у овом процесу, истакла је заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом Владана Јовић на скупу „Политике и пракса инклузивног образовања у Србији“.

Опширније...

download 3Мрежа омбудсмана за децу југоисточне Европе-CRONSEE одржала је, 28. октобра 2015. године, тематски састанак Трећи опциони протокол-положај/улога омбудсмана за децу. Представници регионалних институција омбудсмана за децу разматрали су предности и недостатке овог међународног механизама, који детету омогућава подношење притужбе Комитету Уједињених нација за права дете, чиме се додатно афирмише и унапређује положај детета као субјекта права.

На састанку су изнета мишљења да је пропуштена прилика да се уреди могућност подношења колективне притужбе за заштиту права детета овим међународним документом. Учесници су дискутовали о улози националних институција за права детета у поступку по поднетој притужби надзорном телу Уједињених нација за права детета. Чланице мреже сагласиле су се да је неопходно наставити подстицање својих држава на потписивање или ратификацију овог међународног документа и његову примену, у циљу унапређења националних механизама за остваривање и заштиту права детета.

Опширније...

decja nedelja 05102015.jpg 1Највећи напредак у погледу гарантовања права на породични живот сваком детету постигнут у процесу деинституционализације. Готово да је заустављено смештање деце у раном узрасту у установе, а предузете су и мере да се сваком детету обезбеди живот и развој у породичним условима, пре свега кроз развијање хранитељства, рекла је данас заменица заштитника грађана Гордана Стевановић на отварању „Дечје недеље“ у Београду.

Заштитник грађана је последњих година акценат у свом раду ставио на активности које су имале за циљ подршку најугроженијим породицама: са децом са сметњама у развоју, децом оболелом од ретких и тешких болести, као и породицама са децом које су у вишеструком ризику због социјалне искључености и маргинализације, додала је Гордана Стевановић. Такође је указала да је улога свих надлежних институција и целог друштва да кроз сервисе услуга континуирано раде на јачању породице, како би деца расла у здравом и стабилном окружењу.

Опширније...

goca 26092015 1Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић прикључила се данас у Бограду шетњи под називом "Ходам против сексуалног насиља над децом", која је почела у 11 часова код Народне скупштине Републике Србије, а симболично завршена код споменика "Победник" на Калемегдану. Шетња је део кампање Савета Европе "1 од 5", чији је званични носилац за Републику Србију шкотски активиста Метју Меквариш, који је лично преживео сексуално насиље у детињству.

Заштитник грађана је још 2011. године упутио Министарству правде Иницијативу за измену Кривичног законика у области кривично-правне заштите жртава породичног насиља и сексуалног злостављања у циљу његовог усклађивања са међународним документима. Доношењем "Маријиног закона" Србија је направила прве кораке ка усаглашавању домаћег законодавства са међународним правним оквиром, међутим и даље постоје бројне препреке и мањкавости у поступцима које воде надлежни органи у случајевима сексуалног злостављања деце, а на које Заштитник грађана стално указује.

Кампања се заснива на подацима да је у Европи свако пето дете било жртва неког облика сексуалног насиља, а организовала је београдски Инцест траума центар заједно са Женском парламентарном мрежом и Саветом Европе.

b_280_0_16777215_00_images_stories_rsz_20150922_095020.jpgПомоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествовала је у раду 19. годишње конференције Европске мреже омбудсмана за децу, одржане у Амстердаму (Холандија) у организацији омбудсмана Холандије за децу.

Тема овогодишње конференције је заштита деце од насиља, посебно имајући у виду податке и налазе Европског извештаја о насиљу над децом из 2013. године. Деца и млади, чланови 10 панела младих саветника, припремили су поруке деце и младих о насиљу које трпе, очекивањима од одраслих и мерама које сматрају делотворним. Кроз 10 филмова, они су представили своја искуства и своје активности на подизањи свести јавности о насиљу над децом.

Чланови Европске мреже су упознати са кључним активностима Заштитника грађана и Панела младих саветника, посебно активностима које се односе на заштиту од насиља  деце у посебно осетљивом положају.

Годишња конференција Европске мреже омбудсмана за децу окончана је Ставом Мреже "Насиље према деци" и Заједничком изјавом Европске мреже омбудсмана за децу и Специјалног представника Генералног секретара УН о насиљу над децом.

Имајући у виду посебно тешке околности у којима се налазе деца избеглице из Сирије, Европска мрежа омбудсмана за децу формирала је радну групу која ће пратити положај ове групе деце. Европска мрежа јавно је објавила Став о положају деце у покрету.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је са сарадницама 26. августа 2015. године посетила Градску управу града Лознице и разговарала о активностима које се предузимају у Лозници у циљу унапређења положаја деце и жена. Начелница Градске управе је навела предузете мере посвећене осетљивим категоријама становништва: у руралним срединама постоји неколико предшколских установа, финансира се услуга дневног боравка за децу са сметњама у развоју и становање уз подршку за младе без родитељског старања, незапосленим породиљама се месечно исплаћује 20 000 динара накнаде, обезбеђује се бесплатан превоз за особе старије од 65 година, а у плану је и изградња социјалних станова за осетљиве категорије становништва. Осим тога, у Лозници је основана Комисија за родну равноправност која је иницирала низ активности посвећених спречавању насиља према женама и другим питањима од значаја за спровођење принципа родне равноправности.

Заменица заштитника грађана је са начелницом Градске управе и чланицама и чланом Комисије за спорт разговарала о важности афирмисања женског спорта и учешћа девојчица и жена у спортским активностима, у складу са важећим законским прописима, стратешким документима и преузетим међународним обавезама, са чим су се начелница Градске управе и представници Комисије за спорт сагласили, а у вези са спровођењем препоруке Заштитника грађана бр. 14-1543/12, након спроведеног поступка контроле законитости и правилности рада Градске управе града Лозница, вођеном по притужби Омладинског рукометног клуба „Лозница“.