а

Информације

У оквиру Дечје недеље, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић посетила је Прихватилиште за децу на Вождовцу. Том приликом руководитељка и запослени у Прихватилишту упознали су заменицу Заштитника грађана са актуелном ситуацијом у установи и напорима који се улажу ради решавања проблема у њеном раду.

Опширније...

download 4Обележавајући Дечју недељу, у четвртак 09. 10. 2014. године, чланови Панела младих саветника Заштитника грађана Наташа Јеремић, Вељко Максимовић и Теодора Ђедовац су, заједно са начелницом Снежаном Нешић и млађом саветницом Одељења за права детета Емином Ковачевић, одржали интерактиван час ученицима осмог разреда Основне школе „Јован Стерија Поповић“ у Вршцу.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_20141008_121115.jpgЧланови Панела младих саветника Јелена Живановић, Марија Лазаревић и Матеја Туцовић су заједно са представницама Заштитника грађана Данијелом Радојевић и Емином Ковачевић посетили Основну школу „Јеврем Обреновић“ и Основну школу  „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу.

Опширније...

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић, начелница Одељења за права детета Снежана Нешић и чланови Панела младих саветника Емилија Пантић, Ива Којић и Вељко Ристић одржали су интерактиван час са ученицима седмог разреда Основне школе „Бошко Ђуричић“ у Јагодини. Они су се такође састали са Ученичким парламентом Основне школе „Рада Миљковић“ у Јагодини.

Опширније...

Начелница Одељења за права детета Снежана Нешић учествовала је на манифестацији одржаној 06. 10. 2014. године у Дому омладине Београда, којом је отворена „Дечија недеља“.  Овогодишња „Дечија недеља“ одржава се под слоганом „Свако дете срећног лица чува једна породица“ и посвећена је промоцији права детета на одрастање у породичном окружењу.

Снежана Нешић је указала да је Република Србија остварила напредак у трансформацији резиденцијалних установа социјалне заштите за децу, пре свега кроз подстицање хранитељства као алтернативног облика породичног смештаја детета. Она је истакла међутим да процес деинституционализације још увек није окончан, најпре због недостатка неопходних услуга у заједници за интеграцију деце са сметњама у развоју.

Она је упозорила да су економска криза и рестриктивне мере које је прате утицале на губитак неких већ успостављених права детета и породице и навела забрињавајуће статистичке податке који показују да је у прошлој години свако десето дете у Србији било сиромашно, док је приближно 28% деце користило услуге социјалне заштите.

Током Дечје недеље која траје од 06. до 10. октобра, заменица заштитника грађана за права детета са сарадницама ће организовати и спровести више активности са циљем да се током ових дана посвећених деци јавност, а пре свега деца, у што већој мери информишу о темама значајним за остваривање и заштиту права детета.

Опширније...

download 5Заменица Заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествују на семинару и студијској посети који је организовало Министарство спољних послова Пољске. Тема семинара је "Заштита права детета" у оквиру кога су размењена искуства са државама Вишеградске групе и државама западног Балкана и Турске. Посебна пажња поклоњена је утицају омбудсмана и омбудсмана за децу на унапређење и заштиту права детета.

Опширније...