а

Информације

Начелница Одељења за права детета Снежана Нешић учествовала је на манифестацији одржаној 06. 10. 2014. године у Дому омладине Београда, којом је отворена „Дечија недеља“.  Овогодишња „Дечија недеља“ одржава се под слоганом „Свако дете срећног лица чува једна породица“ и посвећена је промоцији права детета на одрастање у породичном окружењу.

Снежана Нешић је указала да је Република Србија остварила напредак у трансформацији резиденцијалних установа социјалне заштите за децу, пре свега кроз подстицање хранитељства као алтернативног облика породичног смештаја детета. Она је истакла међутим да процес деинституционализације још увек није окончан, најпре због недостатка неопходних услуга у заједници за интеграцију деце са сметњама у развоју.

Она је упозорила да су економска криза и рестриктивне мере које је прате утицале на губитак неких већ успостављених права детета и породице и навела забрињавајуће статистичке податке који показују да је у прошлој години свако десето дете у Србији било сиромашно, док је приближно 28% деце користило услуге социјалне заштите.

Током Дечје недеље која траје од 06. до 10. октобра, заменица заштитника грађана за права детета са сарадницама ће организовати и спровести више активности са циљем да се током ових дана посвећених деци јавност, а пре свега деца, у што већој мери информишу о темама значајним за остваривање и заштиту права детета.

Опширније...

download 5Заменица Заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествују на семинару и студијској посети који је организовало Министарство спољних послова Пољске. Тема семинара је "Заштита права детета" у оквиру кога су размењена искуства са државама Вишеградске групе и државама западног Балкана и Турске. Посебна пажња поклоњена је утицају омбудсмана и омбудсмана за децу на унапређење и заштиту права детета.

Опширније...

Округли сто "Заштита деце од насиља,злостављања и занемаривања - примена Општег и посебних протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања" који је у Бору и Зајечару организовао Заштитник грађана, окупио је представнике општина, судова, тужилаштава, полиције, здравствених установа, центара за социјални рад, просветних власти, установа образовања и васпитања и цивилног друштва, који су са представницама Заштитника грађана разменили мишљења и информације о начину на који се спроводе мере превенције насиља и мере заштите деце од насиља.

Опширније...

Заштитник грађана у уторак, 23. септембра 2014. године организује округли сто у Бору под називом „Заштита деце од насиља, злостављања и занемаривања – примена Општег и посебних протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања“, са почетком у 11 часова у локалној Народној библиотеци.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_19.09.14.-cronsee.jpgОдбор за права детета Народне скупштине Републике Србије одржао је, 19. 09. 2014. године,  једночасовни састанак са заменицом заштитника грађана и представницима омбудсмана и омбудсмана за децу ЈИЕ, током Годишње конференције Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ. На састанку су размењена искуства о сарадњи парламентараца и независних органа за заштиту права детета.

Чланови одбора за права детета истакли су значај добре сарадње која је, у области права детета, успостављена између Народне скупштине и Заштитника грађана и најавили бројне заједничке активности, а пре свега организовање јавних слушања поводом кључних проблема са којима се деца суочавају. Они су посебно нагласили изузетан значај и утицај независних органа у заштити права детета и потребу јачања и продубљивања те сарадње.

Заменица заштитника грађана кратко је упознала Одбор са чињеницама које су изнете током дводневне конференције Мреже омбудсмана за децу ЈИЕ и њеним прелиминарним закључцима. Омбудсмани за децу снажно су нагласили значај сарадње парламената са омбудсманима, а заменик за права детета омбудсмана Грчке Џорџ Москос истакао је да је формирање и рад Одбора за права детета Народне скупштине један од најбољих примера добре праксе у Европи.

Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана учествовали су у отварању Годишње конференције омбудсмана за децу Југоисточне Европе, под називом "Економска криза: Услуге за децу (ни)су опстале. Шта чинимо?". Конференцији је у периоду од 18. до 19. 09. 2014. год. био домаћин Заштитник грађана Републике Србије.

Опширније...