а

Активности

Заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић изјавила је данас да се укључивање деце и младих у рад ове институције показало ефикасним у области заштите права детета јер су на основу њихових мишљења и ставова креиране смернице за унапређење ситуације у тој области.

"Ви сте наше уши на терену, и од вас сазнајемо у којим областима и шта Заштитник грађана треба да ради у будућности по питању заштите права детета. Од вас добијамо значајне информације о томе колико се и на који начин поштују права детета и које области треба да се унапређују", рекла је Стојановић у обраћању полазницима Летње школе Заштитника грађана о правима детета.

Стојановић је на отварању Летње школе у Новом Саду подсетила да је Заштитник грађана још 2010. године основао Панел младих саветника Заштитника грађана као трајни облик учешћа деце и младих у раду ове институције.

Летњу школу Заштитника грађана о правима детета од 12. до 16. септембра 2022. године похађаће више од 20 ученика основних и средњих школа из целе Србије.

Полазници Летње школе Заштитника грађана ће на обукама од стручњака из области заштите људских права и стручних сарадника институције Заштитника грађана стицати знања и вештине која ће пренети вршњацима у локалним срединама у којима живе.

У оквиру Летње школе деца и млади биће упознати са Конвенцијом Уједињених нација о правима детета, а учиће и како да препознају насиље у школама и сексуално насиље, као и ситуације у којима могу да постану жртве трговине људима, како да ове облике насиља пријаве и како да се од њега заштите.

Такође, ученици ће бити упознати и са положајем деце жртава трговине људима и деце улице, затим положајем особа са инвалидитетом и старијих, са посебним освртом на положај старијих жена на селу.

Деца и млади имаће и обуке за јавни наступ што ће им олакшати да знања која стекну током Летње школе Заштитника грађана пренесу својим вршњацима у школама на радионицама које ће држати заједно са Заштитником грађана.

Летња школа Заштитника грађана се реализује у оквиру пројекта "Деца деци - знајте своја права" који је финансиран од стране Бугарске развојне помоћи.

Заштитник грађана Зоран Пашалић поново је данас указао на штетност малолетничких бракова јер укидају многа права деце, пре свега на безбрижно детињство, образовање и здравље, и нагласио да такви бракови не ретко представљају опасност да деца постану жртве трговине људима, а некада имају и трагичан исход.

Пашалић је подсетио на случај девојчице из Београда која је преминула услед тешког вишемесечног физичког насиља које је, по доласку у њихову кућу у Смедеревској Паланци, доживљавала од родитеља свог малолетног ванбрачног партнера, а у вези чега је институција Заштитника грађана по сопственој иницијативи покренула поступак контроле законитости и правилности рада надлежних органа.

"Највише забрињава што се родитељи оба детета нису противили склапању ове малолетничке ванбрачне заједнице. Зато је неопходна стална едукација и деце и породица, нарочито у неформалним насељима у Србији, о штетности малолетничких бракова по живот, здравље и будућност детета. Поново наглашавам да се деца морају заштитити од сваког злостављања, а дечији брак и дечија ванбрачна заједница не смеју бити ничија традиција“, рекао је Пашалић.

У поступку контроле Заштитник грађана је утврдио да малолетница није била на евиденцији ЦСР Смедеревска Паланка нити да је пријављивана тамошњој полицији све до 30. децембра 2021. када је преминула, а свекар и свекрва ухапшени због физичког насиља и злостављања које је имало смртни исход.

Заштитник грађана је утврдио да је девојчица из Београда и да је засновала ванбрачну заједницу са малолетником из Смедеревске Паланке чији су је родитељи, по доласку у њихову кућу у овом граду, тешко физички злостављали осам месеци што је на крају и проузроковало њену смрт.

Породица њеног малолетног ванбрачног партнера се налази на евиденцији ЦСР Смедеревска Паланка и има седморо деце, од којих је њих четворо након хапшења родитеља смештено у хранитељске породице и одређени су им привремени старатељи, а троје је смештено код деде где се и даље налазе.

Заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић је подсетила да је по новом закону Заштитник грађана постао посебно тело које се стара о заштити и унапређења права детета и да обавља послове независног известиоца у области трговине људима у чијем опусу рада ће бити и питање раних бракова који се веома често доводе у везу са трговином људима.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, на основу информација из медија да је ухапшен мушкарац који је своје дете терао да проси и казнио га тако што га је скинуо голог и оставио у фонтани на Новом Београду, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Градског центра за социјални рад Београд.

Заштитник грађана је из медија дошао до сазнања да је дете (9) нађено голо и у веома лошем здравственом стању у фонтани на Новом Београду, као и да га је отац често отимао из Дома за децу без родитељског старања, терао да проси и тукао када му не би донео довољно новца.

Од Градског центра за социјални рад Београда Заштитник грађана тражи да му року од 15 дана достави детаљан извештај о поступању надлежног одељења Центра за социјални рад у конкретном случају, уз достављање релевантне документације.

У овиру поступка, а у духу добре сарадње имајући у виду заједнички интерес и обавезу свих државних органа Републике Србије да предузимају активности и размењују информације у циљу заштите људских права, а посебно права детета, Заштиник грађана је од Центра за заштиту жртава трговине људима затражио да му у року од 15 дана достави информације о евентуалном поступању у овом случају.

Исто тако, Заштитник грађана је у духу добре сарадње од Другог основног јавног тужилаштва у Београду затражио да га у што краћем року извести о свим околностима лишења слободе оца детета, о томе да ли је против њега раније вођен кривични поступак и за које кривично дело, као и који је евентуални исход тих поступка.

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Центра за социјални рад Горњи Милановац, као и Министарства унутрашњих послова након сазнања из медија да је у Горњем Милановцу ухапшен мушкарац због сумње да је две године вршио обљубу над девојчицом од 13 година.

Институција Заштитника грађана је од центра за социјални рад затражила информације о томе да ли је породица девојчице од раније на евиденцији ЦСР Горњи Милановац, те које активности је центар предузео у претходном периоду у циљу заштите права и најбољих интереса деце из те породице. Од МУП-а је затражен извештај о активностима које је надлежна полицијска управа предузела у наведеном случају.

Заштитник грађана се обратио и Центру за заштиту жртава трговине људима и затражио информације о евентуалном поступању у овом случају као и другом сличном случају у вези са истим ухапшеним мушкарцем. Органи тражене информације треба да доставе у року од 15 дана.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу медијских информација о постојању сумње да су трогодишњу девојчицу из Новог Сада сексуално злостављали отац и деда, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Заштитник грађана је од Центра за социјални рад затражио да га обавести о предузетим активностима и мерама из његове надлежности поводом поменутог случаја најкасније у року од 15 дана, а од покрајинског секретаријата затражио да изврши стручни надзор над радом ЦСР Нови Сад поводом поступања органа старатељства у конкретном случају и о резултатима надзора обавести Заштитника грађана најкасније у року од 15 дана од пријема дописа.

На данашњи дан обележавамо двадесет година од када је успостављен дан који нас подсећа да је преко 200 милиона деце широм света изложено злоупотреби одраслих и да због експлоатације немају право на правилан раст, развој, на срећно детињство. Дечји рад представља кршење основних људских права, стога морамо заједничким напорима обезбедити амбијент у друштву у којем дечји рад неће бити прихватљив било у породици, било ван ње. Елиминација дечјег рада мора бити наш заједнички циљ, истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 12. јуна, Међународног дана борбе против дечјег рада.

Деца-радници, гурнута против своје воље у рад непримерен њиховом узрасту искључена су из система образовања или им је отежан приступ школовању. Такође, отежан им је приступ услугама и мерама здравствене и социјалне заштите и заштите од насиља, злостављања, занемаривања и експлоатације, оцена је коју Заштитник грађана редовно понавља у својим извештајима.

Због своје рањивости, деца се често искоришћавају вишеструко, кроз више видова експлоатације. Најчешће су то деца из маргинализованих група, која се баве просјачењем, без родитељског старања, изолована, видљива су на улици, али не увек и за државу.

На жалост, експлоатација детета је најчешћа у породици, тамо где оно нема никакву свест о томе да је злоупотребљено. Зато, читава заједница мора бити едукована да би разумела да дечји рад никад и нигде не сме постојати.

Сваком детету морамо омогућити безбрижно детињство у породици, право на образовање, на развој личности и талената сваког детета, право на здравље, на приступ социјалним услугама. У случају да дође до злостављања, насиља, занемаривања или искоришћавања детета у малолетничком браку, децу морамо одлучно заштитити, изјавила је данас заменица заштитника грађана Јелена Стојановић на конференцији „Дечји брак није ромска традиција“ у Београду.

b_280_0_16777215_00_images_20220607Konferencija.jpg
Фото: Заштитник грађана

Стојановић је том приликом истакла да дечји брак, као ни дечја ванбрачна заједница не сме бити ни ромска, нити било чија традиција. Она је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију током прошле године формирало радну групу за измене Породичног закона чији је члан и Заштитник грађана, којим би се унапредио нормативни оквир за спречавање малолетничких бракова. Изменом Породичног закона би била избрисана одредба која дозвољава склапање бракова малолетницима изнад 16 година, што показује став надлежних органа о неприхватљивости малолетничких бракова.

„Пре свега потребна је стална едукација деце и породица, нарочито у неформалним насељима у Србији, да им се предочи значај образовања и приступ социјалним услугама, штетност малолетничких бракова по живот, здравље и будућност детета, као и опасност од тога да деца постану жртве трговине људима“, указала је Јелена Стојановић и додала да новим Законом о Заштитнику грађана та институција је добила још две нове надлежности - постала је посебно тело које се стара о заштити и унапређењу права детета и национални известилац у области трговине људима. То значи јачање капацитета и ефикаснији рад Заштитника грађана у циљу заштите права детета, као и у циљу сузбијања дечјих бракова кроз активност Заштитника грађана у Националној коалицији за окончање дечјих бракова.

Конференцију је организовала Ромске женске мреже Републике Србије у оквиру истоименог пројекта подржаног од Швајцарске развојне агенције на којој су представљени резултати рада мреже у области окончања дечјих бракова.