а

Активности

Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана, Матеја Туцовић и Марија Лазаревић, у четвртак 10. 11. 2016. године учествовали су у консултацијама које је министар просвете Младен Шарчевић одржао са представницима основаца, средњошколаца и студената у установи културе „Пароброд“.

Покретањем консултативног процеса са децом „Шта нам деца кажу...“ Министарство просвете, науке и технолошког развоја желело је да мишљења и ставове и деце ставе у центар реформских иницијатива.

Опширније...

20161107 135030Чланови Панела младих саветника Заштитника грађана, Марија Лазаревић и Матеја Голубовић  учествовали су 7. новембра 2016. год. на округлом столу посвећеном заштити од злоупотребе дечјег рада, организованом у оквиру пројекта Међународне организације рада „Ангажовање и подршка на националном нивоу за смањење појаве дечијег рада. Учесници су посебно истакли важност учешћа и консултовања деце у свим процесима који се њих тичу и позвали су децу да узму учешће у дискусији и дају коментаре на предлог Листе опасних послова за децу.

Опширније...

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић одржала је данас целодневну обуку "Социјална инклузија, квалитетно образовање и заштита од насиља". Обуци је присуствовало преко сто полазника - просветних инспектора и просветних саветника. 

Полазницима је представљен законски оквир система заштите деце од насиља, злостављања и занемаривања и пружања додатне подршке деци у циљу њиховог пуног социјалног укључивања, као и међусобна условљеност ненасилног и подржавајућег школског окружења и квалитетног образовања. Обука је била интерактивног типа, те су кроз дискусију, представљање примера из праксе и бројна питања учесницима представљене обавезе просветног система у заштити деце од насиља и подршци деци у циљу пуног укључивања у образовни систем и заједницу, механизми које установе образовања и васпитања могу и имају дужност да примењују и улогу просветне инспекције и школских управа у изградњи и унапређењу система заштите деце од насиља и подршке деци на социјалном укључивању.

 

Традиционално обележавајући Дечју недељу почетком октобра, заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић је са сарадницима и члановима Панела младих саветника Заштитника грађана посетила ове године 6 основних и 4 средње школа у Нишу, Ваљеву, Крагујевцу, Баточини, Сомбору и Зрењанину и разговарала са представницима ђачких парламената и ученицима у овим школама.

Посвећујући овогодишњу Дечју недеља праву детета на одмор, игру, слободно време, разоноду и уживање у културним и уметничким активностима, Гордана Стевановић је разговарала са ученицима о томе да ли им школске и ваннаставне обавезе остављају довољно времена за одмор, игру и слободно време; колико су им доступни простори да на отвореном и безбедно проведу то време; као и о њиховом познавању и заштити од ризика и штетних садржаја којима се излажу док своје слободно време проводе испред телевизора или на интернету, друштвеним мрежама, компјутерским игрицама и другим доступним медијима.

Опширније...

Decja nedelja Nis 1Обележавајући Дечју недељу, заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и аустралијска амбасадорка у Београду Џулија Патриша Фини посетиле су данас ОШ „Учитељ Таса“ у Нишу како би у непосредном разговору са ученицима чуле њихове ставове о правима деце, саслушале проблеме и тешкоће, упознале се са евентуалним облицима кршења права.

Игра је ваш посао, изјавила је Гордана Стевановић обраћајући се ученицима и додала да је Дечја недеља прилика да се сви подсетимо колико је важно ширење знања о значају игре на креативност и развој сваког детета. За стваралаштво детета нису важне скупоцене играчке и модерна техника, већ слобода детета да истражује свет око себе и идеје, нагласила је заменица заштитника грађана.

Она је изнела очекивања да ће овогодишња Дечја недеља покренути даљу промоцију права детета на игру, пружити допринос стварању бољих услова за остваривање права деце на одмор и квалитетно слободно време, као и на игру и релаксацију која одговара узрасту деце.

 

downloadУ Београду је данас почела манифестација Дечја недеља, под слоганом „Нећу да бригам, хоћу да се играм“, уз поруку да је обезбеђивање услова у којима ће деца остварити право на игру једно од најважнијих стратешких инвестиција. Слоган указује на значај остваривања права детета на одмор и квалитетно слободно време, игру и релаксацију која одговара узрасту детета, као и слободно учешће детета у културном животу и уметности.
Ово је прилика и да се сви ми којима су права детета посао, подсетимо да је игра – дечји посао, изјавила је заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и нагласила да су одрасли пре свега одговорни за стварањe услова и могућности за дечју игру. Упитала је колико често школске и ваннаставне активности остављају простор за слободно време и подсетила да се дечја радозналост и креативност развијају у игри и машти. Такође, Гордана Стевановић је упозорила на утицај загађења и саобраћаја, као и недовољног и неприступачног простора за игру, посебно у урбаним срединама. Она је изнела очекивања да ће овогодишња Дечја недеља покренути даљу промоцију права детета на игру, као и едукацију родитеља и ширење знања о значају игре на психофизички развој детета у целости.

Дечју недељу организује организација Пријатељи деце, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ове године ће трајати до 9. октобра.

 

Заменица заштитника грађана за права детета, Гордана Стевановић учествоваће у отварању Дечије недеље, која се ове године одвија под слоганом „Нећу да бригам-хоћу да се играм!“ и траје од 3. до 7. октобра. Овогодишња Дечија недеља посвећена је стварању бољих услова за остваривање права деце на  одмор, квалитетно слободно време и игру, која одговара узрасту детета,  као и слободно учешће у културном животу и уметности, у складу са одговарајућим међународним и националним документима.

Заштитник грађана снажно подржава један од основних принципа на којима почива Конвенција о правима детета, а то је принцип партиципације деце. Заштитник грађана сматра веома важним да се саслуша мишљење детета у питањима која га се тичу  и да  се том мишљењу посвети дужна пажња. Због тога ће и ове године, током Дечије недеље,  Гордана Стевановић са сарадницима из Одељења за права детета и члановима Панела младих саветника, обићи основне и средње школе у неколико градова у Србији (Сомбор, Ниш, Ваљево, Зрењанин и Крагујевац). Поред информација која су њихова права и које су обавезе државе у области права детета, ученици ће имати прилику да разговарају са члановима Панела младих саветника који ће, у интерактивној вршњачкој едукацији и на свој начин, приближити ученицима појмове о правима детета, механизмима заштите људских права и улози коју у том систему има институција републичког Омбудсмана.