а

Активности

Економско трговинскa школa „Паја Маргановић“ из Панчева у целости је и у року поступила по свим препорукама Заштитника грађана. Заштитник грађана оцењује да је таквим поступањем Школа показала спремност да се суочи са пропустима у раду, да их исправља и отклања последице, а рад установе и запослених и остваривање права ученика унапређује.

Активности које је Школа спровела, поступајући по препорукама Заштитника грађана у доброј вери, донеле су уочљиве позитивне промене у понашању ученика и атмосфери у одељењу и резултирале укључивањем Школе и њених запослених у неопходне едукације и стручна усавршавања у области заштите деце и ученика од насиља.

Републички фонд за здравствено осигурање ће без одлагања, од сутра, обезбедити оверу књижица, односно право на пуну здравствену заштиту за свако дете, па и за ону децу чији родитељи раде код послодаваца који крше закон и не уплаћују доприносе у здравствени фонд, договорено је данас на састанку заштитника грађана Саше Јанковића и директора Фонда Александра Вуксановића. И министар здравља Зоран Станковић потврдио је Заштитнику грађана своју сагласност са таквим ставом.

Истовремено, надлежни државни органи, пре свега Пореска управа у Министарству финансија, мораће без одлагања и без изузетака да предузимају законом прописане мере против оних послодаваца који радницима не уплаћују обавезне доприносе, јер у противном новца за лечење свих неће бити довољно, упозоравају Заштитник грађана и здравствени фонд.

На поступање у најбољем интересу деце упућују како Устав Републике Србије, чије се одредбе о људским и мањинским правима непосредно примењују, тако и Конвенција УН о правима детета, чији је Србија потписник и која утврђује обавезу државе да обезбеди да ни једно дете не буде лишено права на здравствену заштиту по највишим стандардима остваривим у тој земљи.

У оквиру пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом, 25. и 26. јуна 2012. године у просторијама Заштитника грађана одржана је обука за учитеље и учитељице из 20 основних школа из различитих градова у Србији. Међу одабраним школама биле су оне према  којима је Заштитник грађана спроводио поступке контроле у вези са насиљем према деци и упућивао им препоруке, које су школе извршавале, школе које се истичу као примери добре праксе, као и случајно одабране школе.

Опширније...

Наташа Јовић, начелница Одељења за права детета у Стручној служби Заштитника грађана, говорила је на трибини „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“, одржаној 14. 06. 2012. године у организацији Управе за родну равноправност. На трибини је представљена књига „Љутити човек“, чији су аутори Гро Дале и Свејн Нихус, која на упечатљив начин описује како дете види и доживљава породично насиље.

Опширније...

Нарушен систем вредности код младих

ЛИЧНИ СТАВ

Гласам за детињство

Тамара Лукшић-Орландић

Од кад је света и века било је деце која нису имала детињство попут својих вршњака и који су веома рано улазили у свет одраслих. Када је „кривац“ за то неизмерни таленат (Моцарт, Џуди Гарланд, Ширли Темпл..), тешко је бити судија, па рећи да им је било ускраћено детињство. Таленат их је носио, они су у томе уживали и чинили срећним хиљаде и милионе својих обожавалаца. Они су били међу реткима који су добили епитет „чудо од детета“.

У осиромашеном друштву, какво је наше, траже се пречице до било каквог успеха, па чак и по цену да се  таленат или изглед детета  уновче. То је нарочито видљиво у спорту и музичкој естради, када деца напуштају или занемаре чак и основну школу да би се професионално бавили спортом, музиком, манекенством. Тешко је да ће сви постати Ноле или Ана, да ће се шетати модним пистама и имати милионске тираже својих албума.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_panel_2505.jpg

У оквиру пројекта „Промовисање добре родитељске праксе у Србији: подршка јавним дебатама и акцији подизања свести“, који Заштитник грађана реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом, од 23 - 25. 05. 2012. године, кроз интерактивна предавања и радионичарски рад одржана је обука чланова Панела младих саветника Заштитника грађана на тему јавног заступања, сензитивисања и подизања свести о потреби увођења законске забране  телесног кажњавања деце.

Опширније...

 

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_mods_participacija_dece_small.jpg

Зaменица Заштитника грађана, Тамара Лукшић – Орландић говорила је на почетку скупа „Партиципација деце и младих у Србији“, који је у организацији Мреже организација за децу Србије (МОДС), одржан у Београду 23.маја 2012. године.

Она је истакла да право на слободно изражавање свог мишљења о свим питањима која се тичу детета, као и потреба да се том мишљењу посвети дужна пажња, не наилази на значајну подршку ни у породици, али ни код професионалаца који раде са децом или за децу, па се партиципација деце у том формалном смислу тешко остварује. Међутим, указала је да ми из вида губимо све оне варијетете и могућности које постоје у реалном животу, када би деца заиста могла да учествују у бројним дешавањима у својим локалним заједницама, као например да уређују своје просторе за игру, рекреацију и дружење, да осликавају зидове не само „својих“ простора, да помажу у хуманитарним акцијама за старе, болесне и да буду заиста учесници, јер они траже да буду актери а не декор. Проблем је у нама старијима што их не питамо, а још ређе чујемо.

Опширније...