а

Активности

Заштитник грађана поздравља одлуку Републичке агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) која је доделила НВО АСТРА на коришћење јединствени Европски телефонски број  за несталу децу „116000“, чиме ће услуге овог броја ускоро постати доступне и у Србији. Посебно је значајно да је ова одлука донета уочи 25. маја, Међународног дана нестале деце.

Србија је на тај начин постаје прва земља Југоисточне Европе ван ЕУ у којој ће број 116000 бити оперативан, придружујући се групи од 16 европских земаља у којима је овај вид помоћи родитељима/старатељима и несталој деци већ доступан. Телефонска линија за несталу децу биће доступна 24 сата дневно, седам дана у недељи. На позиве упућене на број 116000 ће се јављати сарадници НВО АСТРА обучени за пружање психолошке и друге помоћи родитељима нестале деце, који ће примати информације од грађана о случајевима нестанка и, уз њихову сагласност, прослеђивати их полицији и другим надлежним државним органима.

Заштитник грађана оцењује да би у циљу законитог поступања, али и ефикасности у проналажењу деце било од великог значаја да Министарство унутрашњих послова закључи што је могуће пре меморандум о сарадњи са НВО АСТРА, имајући, пре свега, у виду садашњу процедуру да се налог за потрагу за дететом не издаје док не прође 24 сата од нестанка, упркос томе што истраживања показују да су први сати по нестанку детета најзначајнији за његово успешно проналажење.

Тамара Лукшић – Орландић, заменица Заштитника грађана, разговарала са студенткињама и студентима IV године социологије, Филозофског факултета у Београду, који похађају курс Социологија детињства. Повод за разговор била су поједина решења у Преднацрту закона о правима детета, који је сачинила експертска група Заштитника грађана.

Заменица Заштитника грађана је објаснила зашто је потребан посебан, свеобухватни закон о правима детета, напоменувши да Комитет за права детета, као надзорно тело над спровођењем Конвенције о правима детета, свим државама сугерише да донесу један свеобухватан закон у који би се преточили принципи и права гарантовани Конвенцијом. То је био и случај са Србијом, а многе земље су већ донеле сличне законе.

Опширније...

 

Заштитник грађана је утврдио да је Школска управа Јагодина поступила супротно уставном начелу одвојености цркве од државе и праву детета на слободу мисли, савести и вероисповести тако што је школама у својој општини упутила допис да се недеља, 16. октобар 2011. године прогласи радним даном, а ученици позову на организовани дочек црквеног великодостојника. Дан касније, у времену предвиђеном за спровођење наставе а супротно законом и Конвенцијом о правима детета постављеним циљевима образовања, школе у Јагодини су организовале присуство деце и на показној вежби јединице Министарства унутрашњих послова (МУП), без претходне провере безбедности и сигурности деце и ученика.

Опширније...

francuski ombudsman1.jpg

Тамара Лукшић -  Орландић, заменица Заштитника грађана, разговарала је са Омбудсманом за децу француске заједнице у Белгији, Бернаром Де Восом и његовим саветником за комуникације, Давидом Лалеманом о положају и школовању ромске деце у Србији. Том приликом заменица Заштитника грађана је дала интервју у оквиру специјалне емисије, коју ће Омбудсман за децу припремити и представити у Белгији. Повод за посету Бернарда Де Воса је судбина ромске породице којој је по повратку из Белгије умрло најстарије од петоро деце, иначе вишеструко ометено.

Опширније...

istanbul1.jpg

Тамара Лукшић - Орландић, заменица Заштитника грађана, учествовала је као експерт Савета Европе на тродневном семинару у Истанбулу (од 25. до 27. април 2012. године) на коме се разговарало о улози институција омбудсмана у праћењу поступака усвојења деце и о инклузивном образовању деце са сметњама у развоју, инвалидитетом, укључујући и децу из тзв. нестимулативних средина (сиромашна деца, деца из удаљених сеоских подручја, Роми и сл.). Ово је други у низу семинара који је Савет Европе организовао у оквиру Програма о мерама изградње поверења са обе старне реке Нистру/Дњепар, за представнике институција омбудсмана и невладиних организација из Молдавије и Транснистрије.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_stories_saopstenja_panel_27.04.12.jpg

На другом овогодишњем састанку одржаном у петак 27. 04. 2012. године,  чланови Панела младих саветника Заштитника грађана представили су своје досадашње ангажовање и информисали медије о својим искуствима и резултатима добијеним у истраживању о спровођењу и поштовању прописа којима се регулишу обавезе и поступања установа васпитања и образовања у заштити деце/ученика од насиља, злостављања и занемаривања, које су спровели у 72 школе широм територије централне Србије и АП Војводина.
Опширније...

Чланови и чланице Панела младих саветника Заштитника грађана ће у оквиру пројекта „Промовисање позитивних родитељских пракси у Србији“ спровести истраживање о ставовима младих о телесном кажњавању деце, као и вршњачкој размени информација о оваквом начину васпитавања деце, речено је на  првом састанаку Панела младих саветника Заштитника грађана у овој години одржаном  у петак 30. 03. 2012. године.

Опширније...